ژاپن
ژاپن هم از خریداران نفتی ایران بود اما بعد از اعمال تحریمهای قبل از برجام، از پرداخت بدهی خود خودداری میکرد. بعد از برجام و کاهش نسبی تحریمها، ایران امید داشت بتواند بخشی از پولهای بلوکه شده خود را باز پس بگیرد و روند رفع انسداد از چهار میلیارد و ۲۰۰میلیون دلار از درآمدهای نفتی بلوکه شده ایران در ژاپن کلید خورد و بخشی از پول طی شش ماه و در هشت قسط به ایران بازگشت.
روند ماجرا از بعد از خروج آمریکا از برجام تغییر پیدا کرد و از این پس ژاپن هم از پرداخت بدهی خود خودداری کرد. با این وصف، ژاپن همچنان میخواست روابط قدیمی خود را با ایران حفظ کند. سفر نخست وزیر ژاپن به ایران بعد از ۴۱سال در خرداد۹۸ اتفاق افتاد و نویدهایی را برای بازگرداندن بدهی ژاپن به ایران به میزان یک و نیم میلیارد دلار را زنده کرد.
چین
چین از جمله شریکهای تجاری ایران است و بهتازگی موضوع سند ۲۵ساله همکاری میان ایران و چین از موضوعات مورد بحث در عرصه داخلی و خارجی بوده است. روند رو به رشد توسعه در چین همیشه مورد توجه کشورها بوده و تردیدی نیست که بخشی از این توسعه، مدیون کشورهای حاشیه خلیجفارس و ایران است به دلیل اینکه این کشورها نفت ارزان خود را برای توسعه در اختیار این کشور قرار میدهند. تا پیش از تحریمها، ایران هم در ارسال نفت به چین مثل سایر کشورها اقدام میکرد؛ اما با وجود تحریمها، چین هم مثل سابق نفت ایران را نمیخرد. در حال حاضر میزان بدهی چین به ایران بیش از ۲۰ میلیارد دلار است.
کرهجنوبی
کرهجنوبی یکی از مشتریان ثابت نفت ایران بود و بعد از اعمال تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه صادرات نفت، کرهجنوبی همراه هفت کشور دیگر از معافیت ۱۸۰روزه برخوردار بود.
در این بازه زمانی کرهجنوبی روزانه ۳۵۰هزار بشکه نفت و میعانات گازی از ایران میخرید اما درست همزمان با این موضوع مشغول چانهزدن با فروشندگان جدید برای جایگزینکردن آنها با ایران بود. بعد از اینکه از آبان۹۷ تحریمهای آمریکا علیه نظام بانکی و صادرات نفت ایران برقرار شد کرهایها هم بهانه کردند و از پرداخت پول نفتی که از ایران خریدند سر باز زدند.
وزارت خارجه کشورمان میزان بدهی کرهجنوبی به ایران را حدود ۵/۷میلیارد دلار عنوان کردهاست. بعد از بدقولی کرهایها، مقامات کشورمان بهشدت نسبت به این موضوع اعتراض کردند و خواستار بازپرداخت بدهی شدند اما به گفته سید عباس موسوی، سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه طی دو سال چانهزنی با کرهایها، آنها بهجای پرداخت بدهی به آمریکا گزارش دادند و منتظر جواب آنها شدند.
آمریکا
آمریکا از شرکای تجاری پرنفوذ ایران در قبل از انقلاب بود اما بعد از انقلاب به عنوان یکی از بدهکارترین کشورها به ایران شناخته شد و با توجه به اتخاذ سیاستهای خصمانه این کشور علیه جمهوری اسلامی ایران، ضمن اینکه تلاش کرد از بازپرداخت اموال ایران جلوگیری کند، نسبت به کشورهای دیگر هم تهدید کرد در صورت بازپرداخت بدهی خود به ایران، آنها را مشمول تحریم قرار دهد. اموال بلوکه شده ایران در حسابهای بینالمللی بین ۱۰۰ تا ۱۲۰میلیارد دلار تخمین زده شده و ایالات متحده با داشتن ۹۷۳/۱میلیارد دلار دارایی ایران بیشترین سهم را در این زمینه به خود اختصاص دادهاست.
این تنها پول تحریم شده در حسابهای بانک خارجی نیست. بلکه ایران اموال بلوک شدهای شامل املاک و مستغلات در خارج از کشور دارد.
ارزش تخمینی املاک و مستغلات ایران در ایالات متحده و اجاره انباشته آنها ۵۰میلیون دلار است. علاوه بر داراییهای بلوکه شده در ایالات متحده، برخی از داراییهای ایران توسط سازمان ملل متحد در سراسر جهان بلوکه شدهاند. تاکنون ایالات متحده تلاش کردهاست به بهانههای واهی و بیاساس از آزادشدن اموال و داراییهای ایران ممانعت کند تا جایی که دولت این کشور یک آسمانخراش متعلق به دولت ایران را در منهتن که ارزشی بیش از یکمیلیارد دلار دارد، ضبط کردهاست. نه تنها این اموال و داراییها بلوکه شدند بلکه بسیاری از اشخاص و نهادهای ایرانی نیز در فهرست تحریم قرار گرفتهاند.
لوکزامبورگ
فروردین۹۹ بود که رئیسکل بانک مرکزی از یک موفقیت حقوقی برای آزاد سازی ۶/۱میلیارد دلار از منابع بلوکه شده ایران در خارج از کشور خبر داد و همزمان تاکید کرد پیگیریها برای دریافت وام از صندوق بینالمللی پول ادامه دارد.
هشتم فروردین بود که عبدالناصر همتی اعلام کرد: «بانک مرکزی، در ادامه رویکرد فعال و تلاشهای خود، با همراهی و پشتیبانی وزیر خارجه، تمام توان و همت خودش را صرف تامین منابع ارزی مورد نیاز کشورمان، از محل منابع متعلق به ایران برای تدارک دارو، تجهیزات پزشکی و انساندوستانه کرده و به تلاشهای خود ادامه خواهد داد. تلاش برای دسترسی به تامین مالی سریع از صندوق بینالمللی پول، به عنوان حق قانونی و قطعی ایران و پیگیری آزادسازی منابع ارزی بانک مرکزی ایران که به ناحق و با اعمال فشار دولت آمریکا مسدود شده است، همگی در این خصوص است.
امارات
روابط ایران و امارات بعد از پیروزی انقلاب اسلامی فراز و نشیبهای فراوانی را طی کرد و به ویژه در چند سال اخیر بهواسط نقشآفرینی تنشزای امارات در تحولات منطقه این روابط به سردی گرایید. در پی این تیرگی روابط، دولت امارات در تیر۹۷ دارایی ۹فرد و نهاد ایرانی را مسدود کرد و همچنین در خرداد سال گذشته بانک مرکزی امارات اعلام کرد به منظور رعایت قوانین مبارزه با پولشویی، فعالیت هفت صرافی را که عمده فعالیت آنها مرتبط با ایران بود، محدود میکند.
با این وصف طی ماههای گذشته خبر آزادی ۷۰۰میلیون دلار از پولهای بلوکه شده ایران از سوی امارات اعلام شد. راوی این خبر، اکبر ترکی نماینده مجلس ایران بود و ادامه داد که دفاتر مبادلات ارزی ایران پس از مدت طولانی تعطیلی در دبی بازگشایی شدند.
کانادا
در مهر۹۸ کانادا در اقدامی غیرمعمول، بخشی از اموال متعلق به ایران را پس از مصادره به فروش گذاشت و پول حاصل از این اقدام را به افرادی تحت عنوان «قربانیان تروریسم» پرداخت کرد.
گفته شده این اقدام دولت اُتاوا به بهانه پرداخت غرامت به آنچه قربانیان تروریسم، نامیده شده صورت گرفتهاست.
در این ارتباط گفته شده براساس سندی مربوط به دیوان عالی اُنتاریو، افرادی به بهانه و عنوان قربانیان تروریسم، بخشی از مبلغ فروش ساختمانهای متعلق به ایران در دو شهر اتاوا و تورنتو را دریافت کردهاند. همچنین میزان اموال فروخته شده دولت ایران در کانادا، بیش از ۲۸میلیون دلار عنوان شدهاست. از جمله اموال متعلق به ایران که به بهانه واهی از سوی دولت کانادا فروخته شدهاست، ساختمان مرکز فرهنگی ایران در نزدیکی دانشگاه اتاوا به ارزش ۵/۲۶میلیون دلار بودهاست که خریدار آن یک شرکت ساختمانی در شهر مونترال است.
همچنین ساختمان مرکز مطالعات ایران در تورنتو نیز به قیمت ۸۵/۱میلیون دلار فروخته شد و مبلغ ۲/۶میلیون دلار نیز از حسابهای بانکی ایران در کانادا برداشت شدهاست.
عراق
در حال حاضر روابط میان ایران و عراق استراتژیک است و از سویی دیگر، سهم روابط تجاری میان این دو کشور بالاست. ایران به خاطر فروش انرژی به عراق مطالباتی دارد و طی سال جدید هم مقامات ایرانی برای پیگیری مطالبات کشورمان سفرهایی به این کشور داشتند و طرف عراقی هم آمادگی خود را برای پرداخت اعلام کرده است. با این وصف، آمریکاییها با تحریم خود تلاش دارند موانعی در روابط تهران و بغداد ایجاد کنند.
نکته دیگر، اقتصاد شکننده عراق است که باعث ناتوانی عراق در پرداخت بدهی به ایران با دلار و یورو شده است. بغداد در عین حال اعلام آمادگی کرده که مطالبات خود را براساس دینار عراقی بپردازد، اما نرخ رسمی دینار با نرخ آن در بازار آزاد تفاوتهایی دارد و طبعا ممکن است قبول این پیشنهاد باعث ضرر و زیان برای ایران شود، به همین علت تاکنون شرکتهای توانیر و گاز ایران از پذیرش این پیشنهاد عراقیها
خودداری کردند.
در عین حال در سفری که رضا اردکانیان، وزیر نیرو در ۱۴خرداد داشت، نیمی از مطالبات برق ایران به میزان حدود ۴۰۰میلیون دلار وصول شد و حتی دو کشور قرارداد تمدید فروش دوساله برق ایران به عراق را امضا کردند. همچنین در سفر رئیسکل بانک مرکزی به عراق توافق حاصل شد که تامین بخشی از کالاهای اساسی از جمله دارو از طریق عراق و از منابع مالی ایران نزد دولت عراق صورت گیرد.
در سال۹۷ که زنگنه، وزیر نفت در بهمن به بغداد سفر داشت، اعلام کرد ماهانه بیش از ۲۰۰میلیون دلار گاز به عراق صادر میکنیم و از این بابت ایران دومیلیارد دلار بابت صادرات گاز و برق از عراق طلب دارد.