رئیسجمهوری آمریکا با بیان اینکه تواضع و فروتنی در سیاست خارجی یک “صفت مفید” است، گفت که آمریکا برای جهان یک کشور “ضروری” است که به لطف داشتن قدرتمندترین نیروی نظامی “افتخارات بسیاری” در این عرصه دارد.
باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا در مصاحبه با برنامه “بیل ماهر” بر میراث سیاسی دوران ریاستش و نیز مشکلات داخلی تمرکز کرد اما او همچنین به این نکته اشاره کرد که چرا آمریکا به ارتشی با هزینه بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار در سال نیاز دارد.
اوباما به عنوان نمونه با اشاره به رهبر کرهشمالی و برنامه تسلیحات هستهای آن گفت: آمریکا قدرتمندترین ارتش روی زمین را دارد که به ما در بررسی انگیزههای بد دیگران یاری میرساند.
رئیسجمهوری آمریکا گفت، کشورش یک تمایل طبیعی به مداخله در سطح جهانی دارد؛ گرچه گاهی اوقات “اوضاع از کنترل خارج میشود.”
او افزود: اتفاقات بدی در سراسر جهان رخ می دهد و ما به صورت طبیعی تمایل داریم که کاری انجام دهیم. زمانهایی هست که مداخله ما تغییراتی ایجاد میکند اما زمانهای بسیاری هم هست که وقتی مداخله میکنیم، تبعات ناخواسته به مشکلات میافزاید. و به گمان من، بررسی این مساله که مداخله چه زمانی پاسخ میدهد، بزرگترین چالش ریاست جمهوری من بوده است.
اوباما به این مساله که کدام یک از مداخلههای آمریکا تبعات ناخواسته داشته، اشارهای نکرد اما اولین مسالهای که به یاد میآید مداخله در بمباران لیبی در سال ۲۰۱۱ است که به سقوط معمر قذافی ختم شد. اوباما در مصاحبههای قبلی هم گفته بود از اینکه برنامهای برای بعد از سقوط قذافی برای لیبی در نظر نگرفته بودند، متاسف است.
با این حال رئیسجمهوری آمریکا هنوز هم معتقد است که ایالات متحده و ارتش آن باید به ایفای نقش مهم در جهان ادامه دهند. او با فخرفروشی گفت: سیاست خارجی ما هر چقدر که ناقص باشد و هر چقدر که نقطه کور داشته باشد، باز هم ما کشوری هستیم که نمیتوان آن را نادیده گرفت.
او در توضیح سخنانش گفت که ارتش آمریکا در برنامههای امداد و نجات بلایای طبیعی مشارکت فعال دارد و به عنوان نمونه به انتشار ویروس ایبولا در سال ۲۰۱۴ اشاره کرد. به گفته او، پنتاگون زیرساختهایی برای پاسخگویی سریع دارد و گاها میتواند پیش از هر نهاد دیگری وارد عمل شود. با این حال اوباما گفت که “نقش مهم آمریکا” میتواند فراتر از حضور ارتش آمریکا باشد.
اوباما که دیگر فاصله چندانی با پایان دوره ریاست جمهوریاش ندارد، گفت: تا به حال نشده است که ما به نشستهای بینالمللی برویم و نتیجهای حاصل نشود. سایر کشورها یا ظرفیت حل مشکل را ندارند و یا تمایلی به انجام این کار نمیبینند. زمانی که یک مشت دولتهای خودکامه و یک انگیزه استبدادی خزنده آن بیرون دارید، ما کسی هستیم که مقاومت میکنیم و به حبس روزنامهنگاران و کشتن فعالان حقوق بشر اعتراض میکنیم و اطمینان حاصل میکنیم که مردم فقیر غذا دریافت میکنند و با بحرانهای بهداشتی مبارزه میکنیم.
با این حال اوباما در سخنانش اشارهای نکرد که آمریکا چگونه با موفقیت در حال عقبراندن موج فشار ترکیه برای بازداشت روزنامهنگاران و یا به عنوان مثال توقف اعدام فعالان حقوق بشر در عربستان است. او تنها تاکید کرد که جهان به نفوذ آمریکا “نیاز” دارد.
اوباما گفت: ارزشها و ایدههای ما واقعا مهم است. ما کارهای خوبی در سراسر جهان انجام دادیم. کارهایی هست که ما انجام دادیم که بیاثر و یا ناقص بوده است اما با این حال چیزهایی زیادی برای افتخار کردن به آن داریم.