دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا ابتدا از توافق هستهای ایران خارج شد، سپس دور اول تحریمها علیه ایران را به اجرا گذاشت. حالا نوبت به روسیه و ترکیه رسیده است. تنش میان آمریکا و ترکیه بالا گرفت تا جایی که اردوغان، رئیسجمهور ترکیه اعلام کرد که ترکیه به دنبال متحدان جدید خواهد رفت.
اعتمادآنلاین نوشت : دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا تاکنون نام یازده کشور را در لیست کشورهای تحریمی قرار داده است. ویس کرم، خبرنگار و تحلیلگر روزنامه الحیات در حساب توئیترش نوشت: «دونالد ترامپ تاکنون نام ۱۱ کشور، از جمله ایران، ترکیه، روسیه، چین، کره شمالی، پاکستان، سوریه، ونزوئلا، کوبا، لیبی و کلمبیا را به لیست کشورهای تحریم شده از سوی آمریکا افزوده است.»
به گزارش گروه بینالملل اعتمادآنلاین، رئیسجمهور آمریکا در یک سال گذشته رویکرد سختی در پیش گرفته است. ابتدا در هشتم ماه مه (۱۸ اردیبهشت) از توافق هستهای ایران یا همان برجام خارج شد و تهدید کرد که تحریمهای «گزندهای» بر ایران اعمال خواهد کرد. دور اول تحریمها علیه ایران از ۱۳ مرداد آغاز شد و دور بعدی تحریمها قرار است ۱۳ آبان اجرا شود.
ترامپ حتی تحریمها را از متحدان خودش هم دریغ نکرد. تهدید رئیسجمهور آمریکا مبنی بر اعمال تعرفههای سنگین برای شرکتهای اروپایی، بهخصوص خودروسازان آلمان، روابط تجاری آمریکا و اروپا را دچار تنش کرد. با وجود رابطه خوب ترامپ و پوتین در نشست هلسینکی، دولت آمریکا اخیراً تحریمهای جدیدی علیه روسیه به اجرا گذاشت. اعمال تحریمها به این دلیل است که واشنگتن معتقد است روسیه در مسمومیت جاسوس سابق روسی در بریتانیا نقش داشته است. ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که مسکو با تحریمهای آمریکا مقابلهبهمثل میکند. دیمیتری مدودف، نخستوزیر روسیه هم تحریمهای آمریکا علیه بانکهای این کشور را اقدام جنگی در حوزه اقتصاد دانست و تهدید کرد که مسکو این بار در برابر تحریمها بیاعتنا نخواهد بود.
حالا نوبت به ترکیه رسیده است. دونالد ترامپ در واکنش به ادامه بازداشت کشیش آمریکایی، تهدیدهای خود علیه ترکیه را عملی کرد. سارا سندرز، سخنگوی کاخ سفید اعلام کرد که وزارت خزانهداری ایالاتمتحده آمریکا، «عبدالحمید گل» وزیر دادگستری و «سلیمان سویلو» وزیر کشور ترکیه را به خاطر رد درخواست آزادی کشیش «اندرو برانسون» و نقش آنها در بازداشت وی در سال ۲۰۱۶، تحریم میکند و دارایی آنها طبق اختیارات دستگاه قضایی آمریکا بلوکه خواهد شد.
آمریکا و ترکیه در ۶ دهه گذشته شرکای استراتژیک همدیگر و متحد در ناتو بودند. این دو کشور در طول «جنگ سرد» و بعد ازآن شانهبهشانه همدیگر با چالشها مبارزه کردند؛ اما این تحریمها روابط آنها متزلزل کرده است تا جایی که رجب طیب اردوغان در واکنش به اقدامات ایالاتمتحده گفت که ترکیه به دنبال متحدان جدیدی خواهد رفت.
بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در توییتر خودش از صدور مجوز افزایش دو برابری تعرفه گمرکی واردات فولاد و آلومینیوم از ترکیه خبر داد، ارزش لیر (واحد پول ترکیه) در برابر دلار ۱۹ درصد سقوط کرد. رجب طیب اردوغان هم از مردم ترکیه خواست تا با فروش دلار و یورو از لیر حمایت کنند. او حتی اظهار داشت که آماده انجام تجارت با ارزهای ملی چین، روسیه، ایران و اوکراین که بیشترین حجم تجاری ۲ سویه را با آنها داریم، هستیم.
به نظر میرسد که اوضاع کاخ سفید هم خوب پیش نمیرود و ترامپ با جمهوریخواهان دیگر اختلافنظر دارد. ترامپ که در طی چند روز گذشته از کیمجونگ اون، رهبر کره شمالی برای نامهاش تشکر کرد، یادآور دیدار عالی خود با ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه شد و خواهان مذاکره بدون پیششرط با حسن روحانی، رئیسجمهور ایران شد.
در همین حال، وزارت خزانهداری آمریکا تحریمهایی علیه یکی از بانکهای روسی اعمال کرد. مایک پمپئو، وزیر امور خارجه این کشور پیششرطهای سختگیرانه برای مذاکره با ایران اعلام کرد. در حالی که جمهوریخواهان مجلس سنا، تحریمهای جدیدی علیه مسکو اعمال کردند، مقامات اطلاعاتی و دولتی گفتند که با دخالت روسیه در انتخابات مقابله میکنند.
به طوری که نیویورکـتایمز نیز هفته گذشته تاکید کرده بود سیاست خارجی دونالد ترامپ یکطرف و سیاست خارجی دولت او که توسط جمهوریخواهان اداره میشود طرفی دیگر. این دو بهشدت در تناقض با یکدیگر بودند. کارکنان ترامپ و حزبش درباره ناتو، ایران و کره شمالی پیامی کاملاً متفاوت از خود رئیسجمهور ارائه دادند.