جمعه , ۳۰ ام آذر ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۷:۳۳ بعد از ظهر به وقت تهران

بالاخره بازار کار تکانی خورد!

مجله انلاین دوستان :در روزهای اخیر اعلام خبر ایجاد ۷۰۰ هزار شغل در بهار امسال توسط سخنگوی دولت بازتاب‌های گسترده‌ای در رسانه‌ها، مطبوعات و حتی عموم مردم به دنبال داشته است.

بالاخره بازار کار تکانی خورد!
بالاخره بازار کار تکانی خورد!

محمدباقر نوبخت چندی قبل در یک برنامه تلویزیونی از ورود ۸۰۰ هزار نفر به بازار کار و شاغل شدن ۷۰۰ هزار نفر از آنها خبر داد. البته او تاکید کرد که با وجود آنکه ۷۰۰ هزار شغل ایجاد شده اما این رقم به چشم نمی‌آید.

در همین راستا برخی کارشناسان بازار کار اعلام موضع کرده ، این خبر را در حد یک ادعا دانسته و گفتند که دولت هنوز اقدام موثر و عملی در زمینه رونق بازار کار صورت نداده است. آنها بر این باورند که ایجاد ۷۰۰ هزار شغل ظرف سه ماه ممکن نیست و به رکود ناشی از عدم تحرک بازار کار در سه ماهه ابتدای سال به ویژه تعطیلات عید استناد کردند.

برخی فعالان کارگری نیز معتقدند با توجه به تحریم‌های خارجی و مشکلاتی که کارفرمایان در این مدت با آن دست به گریبان بوده‌اند این میزان شغل فراتر از انتظار است چرا که اساسا سرمایه‌گذاری لازم برای تحرک بازار کار صورت نگرفته و بانکها نیز حمایت شایسته‌ای از بنگاههای تولیدی نداشته‌اند لذا ارائه چنین آماری با شرایط کنونی بازار کار در تضاد است.

حسن صادقی – معاون دبیر کل خانه کارگر – می‌گوید: به دلیل وضعیت اقتصادی و تحریم‌های خارجی حاکم بر اقتصاد، بخش اعظمی از بنگاهها و شهرک‌های صنعتی در آغاز کار متوقف شدند.

وی با بیان اینکه بیشتر واحدهای صنعتی با ظرفیت ۵۰ درصد هم کار نمی‌کنند، اضافه کرد: هیچکدام از این واحدها نتوانستند با ظرفیت ۱۰۰ درصد نیروی کار جذب کنند.

به گفته صادقی بازار کار درشرایط کنونی با انباشت نیروی کار مواجه است و بیشتر بنگاهها در صورت تداوم این وضعیت با خطر رکود و تعطیلی تهدید می‌شوند.

در همین راستا هادی ابوی – دبیرکل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران کشور – می‌گوید: ایجاد این میزان شغل را رد نمی‌کنیم ممکن است آمار ارائه شده درست باشد، ولی این آمار باید به‌طور دقیق و روشن شفاف‌سازی و اعلام شود که در کدام بخش‌ها ایجاد شغل شده است.

وی تمدید قرار‌داد‌های موقت و انعقاد مجدد قرار‌دا‌د کار را به منزله‌ ایجاد شغل نمی‌داند و می افزاید: اگر آمار اخراجی‌های مجموعه‌های کارگری و ریزش نیروی کار کارخانه‌ها را در نظر بگیریم ۷۰۰ هزار شغل عدد بالایی نیست.

طبعا در بحث اشتغال یک عده نیروی کار معرفی و مشغول کار می‌شوند و عده‌ای دیگر از کار منفک می‌شوند، اما نباید انعقاد مجدد قرار‌داد‌های کار را جزو آمار اشتغال محاسبه کرد.

به اعتقاد دبیر کل کانون عالی انجمن‌های صنفی کارگران کشور امروز فردی که روزی یک ساعت سرکار برود شاغل محسوب نمی‌شود چون چنین شغلی نه پایدار است و نه درآمدزا، لذا اگر ایجاد ۷۰۰ هزار شغل در بهار امسال مورد تاکید دولت است باید این آمار به طور دقیق مشخص شود که در کدام بخش تولیدی، خدماتی یا صنعتی این میزان شغل به وجود آمده است.

در همین حال یک فعال کارگری نظر دیگری در این باره ارائه می‌دهد.

علی اصلانی درباره ایجاد ۷۰۰ هزار شغل در بهار امسال معتقد است: به احتمال زیاد این آمار مربوط به بخش کشاورزی و پس از آن صنعت است، چرا که در سه ماهه اول سال بخش کشاورزی بیشتر فعال است و کارخانه‌های صنعتی تولید مواد غذایی نیز با کارگران فصلی کار می‌کنند از این‌رو آمار ارائه شده در این دو بخش بیشتر ملموس است.

او درعین حال بهترین مرجع اعلام ایجاد شغل را سازمان تامین اجتماعی می‌داند و می‌افزاید: سازمان تامین اجتماعی لیست بیمه کارگران را در اختیار دارد و می‌تواند اعلام کند که طی سه ماهه نخست امسال چه تعداد نیروی کار بیمه شده و در کدام بخش‌ها مشغول کار شده‌اند.

رییس کانون شورای اسلامی کار البرز می‌گوید: مطمئنا هر کارگری که سرکار رفته باشد کارفرما مکلف است او را بیمه کند بنابراین لیست بیمه‌ها در سازمان تامین اجتماعی نشان می‌دهد که در کدام بخش‌ها و چه میزان شغل ایجاد شده است.

به گزارش ایسنا، اظهارنظر کارشناسان بازار کار و مقامات کارگری در حالی مطرح می‌شود که معاون اشتغال وزیر کار نیز به تغییر نه چندان محسوس نرخ بیکاری در کشور اذعان دارد.

به اعتقاد حسن طایی، بر اساس داده‌ها و اطلاعات مرکز آمار در طول دو سال گذشته وضعیت بازار کار بهبود یافته اما نرخ بیکاری در کشور تغییر چندان محسوسی نداشته است.

او می‌گوید: هر سال حدود یک میلیون تقاضا برای ورود به بازار کار وجود دارد که دولت توانسته به بخشی از آنها پاسخ دهد اما این اقدام بیشتر تامین کننده تقاضا‌های جدید بوده است به همین دلیل در نرخ بیکاری تغییر محسوسی به وجود نیامده است.

طایی می‌افزاید: بر اساس آمارهای موجود، در سال ۹۳ نسبت به سال ۹۲ حدود ۳۰۰ هزار فرصتی شغلی ایجاد شده و در اختیار متقاضیان قرار گرفته است.
معاون اشتغال و توسعه کارآفرینی وزیر کار امیدوار است که با بهبود فضای کسب و کار در نیمه دوم سال جاری کاهش نرخ بیکاری در کشور اتفاق بیفتد.

به گزارش ایسنا، در هر حال مرکز آمار ایران به دنبال هجمه‌های وارده به اعلام آمار ایجاد ۷۰۰ هزار شغل و موضع‌گیری برخی کارشناسان بازار کار که تحقق این رقم را دور از انتظار و بعضا غیر واقعی عنوان کردند اعلام کرد که بر اساس نتایج طرح آمارگیری نیروی کار کشور، در بهار ۱۳۹۴ تعداد شاغلان کشور ۲۱ میلیون و ۸۶۲ هزار نفر بوده که این رقم نسبت به بهار و زمستان ۱۳۹۳ به ترتیب ۷۵۵ و ۶۶۳ هزار نفر افزایش یافته است.

مرکز آمار ایران از افزایش ۲۳۰ هزار نفری تعداد شاغلان بخش صنعت در بهار ۹۴ نسبت به مدت مشابه سال قبل خبر داده و اعلام کرده است: تجزیه و تحلیل این آمارها به خوبی نشان می‌دهد که افزایش تعداد شاغلان در کدام بخش‌ها و زیربخش‌ها رخ داده و بر این اساس نباید به اظهارنظرهای کلی اکتفا کرد.

برابر آخرین آمار و اطلاعات مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری در کشور حدود ۱۰ درصد است و پیش‌بینی می‌شود با بهبود فضای کسب و کار و اجرای برنامه‌های مورد نظر دولت بهبود نرخ بیکاری در کشور رخ دهد.

وزیر کار چندی پیش اعلام کرد که در شرایط فعلی مهمترین دغدغه دولت ایجاد ثبات اقتصادی و پس از آن افزایش سرمایه‌گذاری است تا به هدفگذاری ایجاد اشتغال نزدیک شود.

در حال حاضر اشتغال بزرگترین دغدغه دولت یازدهم به شمار می‌رود و دولت با تمام قوا در تلاش است تا با رونق بازار کار و حمایت از بنگاههای تولیدی و کسب و کارهای خرد و خانگی، بخش اعظمی از متقاضیان کار را ساماندهی کند.

تحلیلگران بازار کار فارغ از اعلام آمار جدید اشتغالزایی دولت تاکید دارند که توافق هسته‌ای اخیر به باز شدن فضای سیاسی و اقتصادی کشور کمک کرده و نشانه‌های تحرک بازار کار و رونق نسبی بخش‌های تولید و صنعت مشاهده می‌شود.

با توجه به برگزاری جلسات متعدد شورای عالی کار و تدوین بسته سیاستهای اشتغال از سوی وزارت کار انتظار می‌رود همزمان با بهبود فضای کسب و کار، ساماندهی کارجویان و فارغ التحصیلان با شتاب بیشتری همراه باشد و نرخ بیکاری به طرز محسوسی کاهش یابد.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *