کارگردانان زن سینمای ایران حضور چشمگیری در سی و پنجمین دوره جشنواره فیلم فجر دارند، فضای فیلم های این کارگردانان نیز بیشتر زنانه است.
خبرآنلاین: پیش از اعلام رسمی اسامی فیلمهای راه یافته به بخش سودای سیمرغ صحبتهایی در مورد حضور متفاوت زنان سینماگر در سی و پنجمین دوره از جشنواره فیلم فجر شنیده میشد، اما با اعلام اسامی فیلمهای شرکتکننده در جشنواره امسال حضور زنان سینماگر بیش از پیش به چشم میآید و در اتفاقی کم سابقه شاهد حضور شش کارگردان زن در این دوره از جشنواره هستیم.
امسال علاوه بر کارگردانهای زنی که در جشنواره فیلم دارند و تعدادشان بیشتر از سالهای گذشته نیز هست، نیکی کریمی کارگردان و بازیگر شناخته شده سینما و مستانه مهاجر نیز هر کدام یک فیلم در مقام تهیه کننده در جشنواره دارند علاوه بر اینکه پوران درخشنده نیز تهیهکنندگی فیلمش را خود بر عهده دارد.
حضور چشمگیر سینماگران زن در جشنواره سی و پنجم را میتوان در کنار حضور نرگس آبیار در هیئت انتخاب فیلمهای جشنواره امسال قرار داد و به این جمعبندی رسید که سینماگران زن در ایران، به درستی در مسیر یافتن جایگاه خود پیش رفتهاند. در گزارش پیش رو نگاهی به حضور کارگردانها و تهیهکنندگان زن در جشنواره امسال داریم. همچنین مروری کوتاه بر فیلمهای این کارگردانها نیز صورت گرفته است.
پوران درخشنده / زیر سقف دودی
آخرین حضور پوران درخشنده در جشنواره فیلم فجر به چهار سال پیش و نمایش «هیس دخترها فریاد نمیزنند» برمیگردد. او امسال با «زیر سقف دودی» در جشنواره فجر حضور پیدا کرده است. فیلمهای پوران درخشنده گرچه در تمامی این سالها نتوانستهاند جوایز متعددی از جشواره فجر دریافت کنند، اما او در سال ۶۶ برای فیلم «پرنده کوچک خوشبختی» برنده لوح زرین بهترین فیلم و برنده دیپلم افتخار بهترین کارگردانی از ششمین جشنواره فیلم فجر شد. آخرین فیلم او پیش از «زیر سقف دودی» یعنی «هیس… دخترها فریاد نمیزنند» در سی و یکمین جشنواره فیلم فجر به عنوان بهترین فیلم از نگاه تماشاگران شناخته شد. «زیر سقف دودی» جدیدترین ساخته پوران درخشنده که اولین نمایشش در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر خواهد بود نیز مثل بیشتر آثار کارگردانش مضمونی اجتماعی دارد و به ماجرای طلاق عاطفی بین زن و شوهرها میپردازد. آثار قدیمیتر درخشنده اما در دورههای پیشین جشنواره فجر مورد توجه قرار گرفتند.
«آذر» به تهیهکنندگی کریمی و کارگردانی محمد حمزهای براساس فیلمنامهای از احسان بیگلری ساخته شده است.
کریمی خود در این فیلم سینمایی به ایفای نقش پرداخته است و نقش مقابل او را حمیدرضا آذرنگ ایفا میکند. هومن سیدی و لیلا زارع دیگر بازیگران این فیلم هستند.
در خلاصه داستان این فیلم آمده: «ادامه زندگی بهای سنگینی دارد.» شنیدهها حکایت از آن دارد که کریمی در نقشی کاملا متفاوت در این فیلم جلوی دوربین رفته است.
مریم دوستی / دریاچه ماهی
از معدود فیلمهای امسال که با مضمون دفاع مقدس راهی جشنواره سی و پنجم شده «دریاچه ماهی» به کارگردانی مریم دوستی است. این فیلم اولین ساخته بلند سینمایی کارگردانش است که به تهیه کنندگی سعید سعدی و فیلمنامهای از مصطفی رستگاری است. مریم دوستی نویسنده و دانش آموخته سینما و کارگردانی است. این فیلم نگاهی به وقایع پس از جنگ دارد و داستان چند خانواده را روایت می کند که در نقطه مشترکی به یکدیگر می رسند و در این میان عشق گمشده ای پیدا می شود. در واقع این فیلم تجلیلی از شهدای جاویدالاثر خواهد بود. نادر فلاح، ستاره اسکندری، لاله اسکندری، حسن نجاریان، رهام تدریسی، حدیثه تهرانی،مجتبی پیرزاده، صحرا اسداللهی، حسین باشه آهنگر، ابراهیم برزیده، علی نجاریان، کاوه احمدی، مهدی الیاسی، علی فرهادی، علی دهکردی و افشین هاشمی گروه بازیگران فیلم سینمایی «دریاچه ماهی» را تشکیل داده اند و طبق شنیدهها و البته به گفته کارگردان این فیلم نادر فلاح بازی بسیار متفاوت و جالبی در این فیلم داشته است.
غایبان جشنواره سی و پنجم
سال گذشته در جشنواره سی و چهارم فیلم فجر نیز زنان کارگردان حضوری فعال داشتند. نرگس آبیار با فیلم «نفس» و تینا پاکروان نیز با «نیمه شب اتفاق افتاد» در این جشنواره حضور داشت. امسال قرار بود تهمینه میلانی نیز جزو کارگردانهای زن حاضر در جشنواره باشد و با فیلم «ملی و راههای نرفتهاش» در این فستیوال حضور پیدا کند اما هیئت انتخاب این دوره از جشنواره فیلم میلانی را برای حضور در هیچ کدام از بخشها مناسب ندانستند و این کارگردان از شرکت در جشنواره سی و پنجم جا ماند.