هشت سال پیش در چنین روزی، برابر ۸ دسامبر ۲۰۱۰ میلادی، محمد بوعزیزی، دستفروش تونسی که مثل همیشه با گاری میوه فروشی خود عازم بازار میوه فروشهای شهر سیدی بوزید بود، از سوی ماموران پلیس مورد ضرب و شتم قرار گرفت و گاری اش مصادره شد.
این برخورد تحقیرآمیز آن هم مقابل چشم دوستان و همشهریان برای محمد گران تمام شده و حتی او را به گریه میاندازد. محمد به شهرداری میرود تا از برخورد پلیس شکایت کند، اما آنجا هم کسی به تظلم خواهی اش توجه نمیکند. او هم که وضع را چنین میبیند مقابل ساختمان شهرداری یک ظرف تینر روی بدنش ریخته و خود را آتش میزند.
زبانههای آتش، از خاورمیانه تا غرب آفریقا
آتشی که محمد بوعزیزی برافروخت، دامن بسیاری از سران عرب را گرفت. زین العابدین بن علی، رئیس جمهوری مادام العمر تونس راه چاره را در فرار از کشور دید و با خانواده اش به عربستان گریخت. حسنی مبارک، رئیس جمهوری مادام العمر مصر نیز بالاخره بعد از سالها از قدرت کناره گرفت و آماده تشکیل دادگاه و محاکمه شد. معمر قذافی رهبر لیبی، اما سرنوشتی عبرت آموز یافت و طی جنگ و گریز با انقلابیون در شهر زادگاه خودش سِرت کشته شد. در یمن نیز شدت اعتراضات مردمی، علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری مادام العمر را مجبور به فرار از این کشور کرد. در الجزایر، اردن، بحرین، عربستان، سودان، کویت، موریتانی و مراکش اعتراضات منجر به سقوط دولت نشد، اما حکومت امتیازاتی را به مردم و معترضان داد. این میان سوریه، اما سرنوشتی تراژیک یافت و به دلیل دخالتهای قدرتهای بزرگ و برخی کشورهای منطقه، تروریستهای سلفی از تمام نقاط دنیا راهی این کشور شدند و جنگی را رقم زدند که هنوز بعد از هفت سال به سرانجام قطعی نرسیده است.
راه محمد بوعزیزی و ۱۳ رهرو شعله ور
محمد بوعزیزی از حادثه خودسوزی جان سالم به درنبرد. آمبولانس بعد از ۹۰ دقیقه در محل حاضر شد و جسم بی جان او را به بیمارستان رساند. ماجرای این خودسوزی همچون جرقهای انبار باروت تونس را منفجر میکند و مردم خسته از فساد مسئولان را به خیابانها میکشاند. پس از شدت گرفتن اعتراضات، زین العابدین بن علی برای ملاقات محمد بوعزیزی به بیمارستان میرود، اما دیگر خیلی دیر شده است؛ هم برای دستفروش بخت برگشته و هم برای رئیس جمهوری مادام العمری که مجبور است بعد از ۲۴ سال همه چیز را بگذارد و برود. محمد بوعزیزی ۱۷ روز پس از خودسوزی به دلیل عوارض ناشی از این اقدام در بیمارستان درگذشت، آن هم درحالی که ۲۶ سال بیشتر نداشت. ۱۰ روز پس از مرگ او زین العابدین بن علی از تونس گریخت. پس از مرگ بوعزیزی ۱۳ نفر در کشورهای مختلف عربی اقدام به خودسوزی کردند.