آسم از اصلیترین بیماریهای ریه بوده که با بروز مکرر خسخس، تنگینفس و سرفه همراه است.
این علائم معمولا شب، صبح یا هنگام ورزش و هوای سرد شدیدتر میشوند. آسم در اثر ترکیبی از تعاملات پیچیده عوامل محیطی و ژنتیکی ایجاد شد که شدت بیماری و نحوه پاسخ به درمان را تحت تأثیر قرار میدهد. بسیاری از عوامل محیطی از جمله آلرژنها، آلودگی هوا و مواد شیمیایی موجود در محیطزیست با ایجاد و تشدید آسم همراه است.
قرارگرفتن در معرض ترکیبات آلی فرار، آلودگی هوا و گردوغبار با آسم در کودکان و بزرگسالان مرتبط است. برخی از عفونتهای تنفسی ویروسی ممکن است خطر ایجاد آسم را افزایش دهند. در کنار درمانهای جدید و شیمیایی، یکسری درمانهای گیاهی و سنتی وجود دارد که بر روی کنترل آسم کارآمد بوده و موثرند؛ البته یکسری عوامل و درمانهای سنتی در برخی جوامع رواج داشته که نهتنها از لحاظ علمی هنوز تایید نشدهاند بلکه در برخی موارد استفاده نابجا و نادرست از این مواد و ترکیبات میتواند مشکلات جبرانناپذیری را در پی داشته باشد. یکی از این موارد توصیه استفاده بیماران مبتلا به آسم از شیر الاغ و دود عنبرنسارا بوده که با وجود اثبات اثرات مفید شیر الاغ، هنوز اثر ضدآسمی آن برای استفاده عموم بیماران به اثبات نرسیده و چهبسا در برخی از افراد حساس احتمال ایجاد آنافیلاکسی و شوک را داشته باشد. شاید در بعضی از افراد این شیر بتواند سرفه را کاهش دهد و یکسری ترکیبات مغذی و مفیدی داشته باشد اما تجویز کلی آن برای همه مبتلایان به آسم توصیه نمیشود.
متأسفانه یکی از اصلیترین مشکلات بسیاری از بیماران مبتلا به آسم، گرفتاری در خرافات است. در این حالت بیمار بهجای دریافت درمان صحیح، سراغ باورهای غلطی میرود که به نام طب سنتی رواج پیدا کرده و با سوءاستفاده از نام طب سنتی برای خود جایگاهی باز میکند. عنبرنسارا (پشگل الاغ) از مواردی است که برای درمان آسم از سوی برخی افراد توصیه میشود که دود حاصل از آن موجب تشدید آسم شده و باعث عود بیماری میشود.
برخی استنشاق دود عنبر نسارا را برای درمان سینوزیت موثر میدانند، اما این نمیتواند دلیل علمی و قانعکنندهای برای درمان آسم باشد. استفاده از دود عنبر نسارا برای درمان و کنترل آسم میتواند زمینهساز بروز مشکلات جدی در بیماران مبتلا به آسم شود. لازم به ذکر است برخی اخبار تاییدنشده در شبکههای اجتماعی حاکی از توصیه گروهی از افراد غیرعلمی به بیماران مبتلا به کرونا برای استفاده از عنبرنسارا با هدف درمان کووید-۱۹ بوده که با توجه به کاهش عملکرد ریه این افراد، استفاده از این دود سبب کاهش اکسیژنرسانی و احتمال تشدید بیماری این افراد میشود، لذا لازم است بیماران و خانواده این افراد توجه ویژهای به این موضوع داشته باشند.