جمعه , ۳۰ ام آذر ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۴:۰۵ بعد از ظهر به وقت تهران

در انتظار خروج از ممنوع الخروجی!

ضعف قانونی و ماجرای ممنوع‌الخروجی سرمربی تیم ملی اسکی بانوان، بار دیگر موجب هجمه به قوانین شد اما…
دولت و قوه قضاییه لایحه ای برای خروج از این بن بست تدوین کرده اند 
در انتظار خروج از ممنوع الخروجی!

مصطفی عبدالهی- «نیلوفر اردلان»، «زهرا نعمتی» و حالا «سمیرا زرگری»؛ سه بانوی ورزشکار که هرچند اعتبار و نام‌آوری‌شان را از ورزش و موفقیت‌های این عرصه دارند، اما یک مشکل مشترک، آن‌ها را به نماد تبدیل کرده است. مشکلی به‌نام «ممنوع‌الخروجی به خواست همسر»!

در روزهای اخیر با رسانه‌ای‌شدن ممنوع‌الخروج‌بودن «سمیرا زرگری» سرمربی تیم ملی بانوان اسکی، باردیگر این ماجرا حاشیه‌ساز شد. زرگری که قصد داشت همراه با اعضای تیمش عازم مسابقات جهانی ایتالیا شود، با ممنوع‌الخروجی خود مواجه شد و نتوانست تیم ملی کشورمان را همراهی کند. با انتشار خبر این ماجرا، فرصتی مهیا شد تا باردیگر هجمه‌هایی علیه کشورمان به‌راه بیفتد و رسانه‌های خارجی از آن سوءاستفاده کنند. این در حالی است که دولت و قوه قضاییه در لایحه «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» که ۲۴ دی‌ماه تدوین و به مجلس ارائه شده، راهکار مناسب برای تکریم زنان و حمایت از آن‌ها را پیش‌بینی کرده‌اند که البته نایب رئیس کمیسیون حقوقی مجلس می‌گوید، بررسی این لایحه در مجلس، در ترافیک لوایح معطل مانده است.

قانون چه می‌گوید؟

ماده ۱۸ قانون گذرنامه، خروج از کشور زنان شوهردار را تنها با «موافقت کتبی شوهر» مجاز دانسته و این همان مسئله‌ای است که در صورت بروز اختلافات خانوادگی، به مخالفت شوهر و ممنوع‌الخروج‌شدن زن منجر می‌شود. البته در همین ماده قانون، به این نکته هم اشاره شده است که در شرایط اضطراری، می‌شود با دریافت نظر مساعد دادستان، گذرنامه را صادر کرد؛ همان کاری که «نیلوفر اردلان»، کاپیتان اسبق تیم ملی فوتسال زنان کشورمان انجام داد و توانست با گرفتن حکم دادگاه، عازم مسابقات جهانی گواتمالا شود. با وجود این، همه اذعان دارند که قوانین موجود در این حوزه نیازمند بازنگری است، چراکه بسیاری از زنانی که دچار این مشکل می‌شوند، از حمایت قانونی و قضایی کافی برخوردار نیستند.
همراهی دولت و قوه قضاییه
لایحه «حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت» که با همکاری و همراهی دولت و قوه قضاییه تدوین شده، برای این مطالبه اجتماعی راهکاری پیشنهاد داده است. در ماده ۵۷ این لایحه آمده است: «زنانی که برای خروج از کشور نیاز به اذن همسر دارند، در صورت خودداری غیرموجه وی از اعطای اذن، می‌توانند ضمن تقدیم دادخواست، مدارک و مستندات خود مبنی بر ضرورت خروج از کشور را به دادگاه خانواده تسلیم کنند. دادگاه خارج از نوبت نسبت به موضوع رسیدگی کرده و در صورت احراز ضرورت امر، عنداللزوم پس از اخذ تأمین مناسب، اذن خروج از کشور با ذکر مدت و دفعات سفر خواهد داد».
توضیحات معاون امور زنان رئیس‌جمهور

«معصومه ابتکار» معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده، با دفاع از لایحه، گفته است: «علاوه بر امکان رسیدگی خارج از نوبت به موضوع در دادگاه، دادستان‌کل می‌تواند در موضوع رفع ممنوعیت خروج از کشور به عنوان مدعی‌العموم ورود کند». ابتکار این نکته مهم را هم دیروز توئیت کرده است که: «چنین قوانینی نیازمند پشتوانه فقهی-حقوقی و همکاری قواست. معاونت رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده با برگزاری نشست و تهیه سند پشتیبان با همکاری دانشگاه مفید قم، «لایحه اصلاح بند۳ماده ۱۸ قانون گذرنامه و الحاق یک تبصره به آن» را نیز علاوه بر«لایحه حفظ کرامت وحمایت از زنان…»تهیه کرده است». اشرف گرامی‌زادگان، مشاور حقوقی معاونت امور زنان و خانواده ریاست‌جمهوری هم به ضرورت اصلاح قوانین این حوزه اشاره کرده و به ایسنا گفته است: «وظیفه مجلس در این شرایط حساس بسیار مهم است و نمایندگان باید به شرایط جامعه و خواسته به‌حق زنان توجه کنند». البته مطالبه‌ای که ابتکار و گرامی‌زادگان، از آن صحبت می‌کنند حرف یک دولت یا یک گروه خاص نیست، بلکه از معدود مطالباتی است که تقریبا همه طیف‌های اجتماعی و سیاسی درباره آن اتفاق‌نظر دارند.

رئیس بسیج جامعه زنان: منتظر حمایت مجلس هستیم 
در همین زمینه «مینو اصلانی»، رئیس بسیج جامعه زنان، در گفت‌وگو با خراسان می‌گوید: «جمهوری اسلامی هیچ مشکلی برای نقش‌آفرینی زنان در عرصه‌های مختلف ندارد، ما در کشور  قوانین متعددی برای حمایت از بانوان داریم که با تصویب لایحه مورد اشاره تکمیل خواهد شد». اصلانی می‌افزاید: «آن‌طور که از بانوان حاضر در مجلس پیگیری کرده‌ام، لایحه حمایت از زنان پس از لایحه بودجه۱۴۰۰ در دستورکار نمایندگان قرار خواهد گرفت و پیش‌بینی می‌کنم با توجه به همکاری دولت و قوه قضاییه در تدوین لایحه، نمایندگان مجلس هم از آن حمایت خواهند کرد».
نماینده مجلس: قوانینی می‌خواهیم که حق زنان در آن تضییع نشود

«عفت شریعتی» نماینده فعلی مجلس هم که سابقه‌ای دیرینه در نهادها و مجامع فرهنگی و دینی دارد، به خراسان می‌گوید: «مسئله اجازه مرد برای خروج زن از کشور، باید با یک نگرش دقیق موردتوجه قرار بگیرد تا هم موارد قانونی و معنوی در آن رعایت شود و هم حق و حقوق بانوان تضییع نشود». وی می‌افزاید: «نیمی از جمعیت کشور ما زنان هستند، سعادت جامعه هم، به همت مشترک زنان و مردان نیاز دارد؛ بنابراین باید قوانینی داشته باشیم که حق و عدالت در آن‌ها رعایت شده باشد».

دبیرکل اتحادیه جهانی زنان مسلمان:  بازنگری قانون ضروری است

«لاله افتخاری» نماینده اسبق مجلس و دبیرکل اتحادیه جهانی زنان مسلمان هم به خراسان می‌گوید: «اصلاح قوانین این حوزه در دوره‌های گذشته مجلس هم مطرح بود اما به سرانجام نرسید، حالا امیدواریم مجلس بتواند با یک نگاه واقعی و فراگیر آن را تصویب کند». افتخاری تصریح می‌کند: «نمی‌شود به این موضوع نگاه صفر و صدی داشت اما تردیدی در ضرورت بازنگری قانون وجود ندارد و لازم است رویکردی اتخاذ شود که هم از حقوق خانم‌ها دفاع شود و هم ابعاد مختلف آن مورد توجه قرار بگیرد».

   نایب رئیس کمیسیون قضایی مجلس در گفت‌وگو با خراسان: 
لایحه حفظ کرامت زنان در ترافیک لوایح قرار دارد

محمد اکبری- نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس گفت: لایحه حفظ کرامت زنان در برابر خشونت در کمیسیون قضایی  و حقوقی  در حال بررسی است و قطعا در سال آینده به صحن می‌رسد. حجت‌الاسلام «حسن نوروزی» در گفت‌وگو با خراسان افزود: با توجه به ابعاد حقوقی و فقهی این لایحه، بررسی آن با همکاری مرکز پژوهش‌های مجلس، دستگاه قضایی و سایر کارشناسان انجام می‌شود، البته متاسفانه هم‌اکنون در کمیسیون قضایی با تعدادی لوایح برجای‌مانده از مجالس هشتم، نهم و دهم مواجه‌ایم که هنوز تعیین‌تکلیف نشده است، به همین دلیل نمی‌توان انتظار داشت که لایحه مدنظر در اولویت قرار گیرد؛ اما با توجه به رسیدگی‌های صورت‌گرفته می‌توانیم اعلام کنیم که این لایحه در سال آینده در کمیسیون و صحن تعیین‌تکلیف می‌شود. نوروزی درباره ماده ۵۷ این لایحه هم گفت: در کمیسیون برای غنی‌تر شدن این لایحه پیشنهادهایی ارائه خواهد شد و در نهایت کلیه مواد آن از جمله ماده۵۷ با حضور کارشناسان بررسی و در صحن علنی ارائه می‌شود. نوروزی خاطرنشان کرد: هدف، تحقق حقوق اسلامی زن است و تلاش می‌شود ویژگی‌هایی که اسلام برای حقوق زن در نظر داشته و همچنان نادیده گرفته شده است، احیا شود.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *