خشم یکی از احساسات طبیعی انسانی است که اگر به موقع کنترل نشود، می تواند پیامد های بسیار منفی برای شخص داشته باشد، در این بخش قصد داریم تا ترفند هایی ساده برای کنترل خشم را معرفی کنیم.
روشهای ساده برای کنترل خشم و عصبانیت را بشناسید
خشم، یکی از احساسات طبیعی بشری است، اما مواجهه درست با آن واقعا اهمیت ویژهای دارد. خشم کنترلنشده و بیمهار میتواند به سلامتی فرد و روابط اجتماعی او صدمه بزند و حتی در بعضی از موارد هم پیامدهای جبرانناپذیر و ناگواری داشته باشد.
برای کنترل خشم و عصبانیت، قبل از صبحت کردن فکر کنید
در لحظاتی که خشم به اوج خودش میرسد، به زبان آوردن عبارتهای نادرستی که بعدا نتیجهای جز پشیمانی ندارند، واقعا رایج است. با اینحال، شما باید قبل از هر صحبتی، چند لحظه به خودتان زمان بدهید و افکار خودتان را جمع کنید. این وقفه به طرف مقابل هم اجازه میدهد تا همین کار را با خودش انجام بدهد.
وقتی که آرام شدید، خشم خودتان را بیان کنید
پس از اینکه آرامش خودتان را به دست آوردید و توانستید واضح فکر کنید، دلیل خشم و ناراحتی خودتان را به زبان بیاورید. اشکالی ندارد که کمی در این حالت هیجانزده شوید، اما هرگز نباید رویکرد نزاعجویانه، پرخاشگرانه و خشونتآمیز داشته باشید. بنابراین، دغدغهها و نیازهای خودتان را مستقیما و کاملا واضح بیان کنید، بدون اینکه در صدد آسیبرسانی به طرف مقابل یا کنترل او برآیید.
برای کنترل خشم و عصبانیت کمی ورزش کنید
یکی از فواید فعالیت فیزیکی، این است که میتواند استرس را کاهش بدهد و همانطور که میدانید، استرس از عوامل موثر در شکلگیری یا تشدید خشم است. اگر احساس کردید که خشم شما رو به افزایش میرود، کمی پیادهروی کنید یا در فضای باز بدوید. هر گونه فعالیت بدنی دیگر هم میتواند همین تاثیر را داشته باشد.
برای کنترل خشم و عصبانیت، برای خودتان زمان استراحت در نظر بگیرید
زمان استراحت فقط برای کودکان نیست. پس شما هم میتوانید در روزهای استرسزا و پُرمشغله از وقفههای کوتاه برای بازیابی تمرکز و آرامش خودتان استفاده کنید. همین وقفههای کوتاه و بهظاهر ناچیز، میتوانند احساس شما را بهتر کنند و اجازه بدهند که خشم یا مشکل پیش رو را راحتتر بررسی کنید.
راهحلهای ممکن را شناسایی کنید
به جای اینکه فقط روی عاملهای موثر در خشم خودتان تمرکز کنید، برای پیدا کردن راهحل مناسب دست به کار شوید. آیا اتاق آشفته و کثیف فرزندتان واقعا شما را دیوانه کرده است؟! پس بهراحتی در آن اتاق را ببندید! آیا همسرتان هر شب برای شام دیر به خانه میرسد؟! پس ساعت صرف شام را به تاخیر بیندازید. به خودتان یادآوری کنید که خشم، هیچ چیزی را اصلاح نمیکند و فقط باعث بدتر شدن همه چیز میشود.
برای کنترل خشم و عصبانیت، جملههای خودتان را با «من» شروع کنید
برای جلوگیری از حالت عیبجویی یا تحقیر که هر دو باعث افزایش تنش میشوند، از فاعل «من» برای شروع جملههای خودتان و توصیف مشکلات کمک بگیرید. شما باید در این شرایط هم کاملا محترمانه و متشخص رفتار کنید. برای مثال، این دو جمله را با هم مقایسه کنید: «تو هیچ وقت در هیچ کدام از کارهای خانه کمک نمیکنی!»؛ «من ناراحت شدم، وقتی که تو میز شام را بدون کمک به من رها کردی و رفتی».
برای کنترل خشم و عصبانیت، کینه به دل نگیرید
بخشندگی، ابزار قدرتمندی در مناسبات انسانی است. اگر به خشم و احساسات منفی دیگر اجازه بدهید که احساسات مثبت را از بین ببرند، رفته رفته در بددلی و بیعدالتی غرق میشوید. اما اگر بتوانید دیگران را ببخشید، هم از موقعیتهای آزاردهنده درس میگیرید و هم روابط اجتماعی خودتان را تقویت میکنید.
از طنز برای فاصله گیری از تنش کمک بگیرید
جدیتر کردن اوضاع میتواند تنش بین طرفین را بدتر کند، ولی استفاده از طنز و شوخی برای مواجهه با اموری که باعث عصبانیت شما شدهاند، تنش را کاهش میدهد و باعث آرامشتان میشود. البته شوخی و بذلهگویی نباید به سخنان ریشخندآمیز و گزنده تبدیل شود، چون نتیجه معکوسی دارد و همه چیز را به هم میریزد.