مستند روز گذشته که از شبکه یکم سیما به روی انت رفت شاید نمای روشن و واضحی از آزادی بیانی باشد که روحانی متهم بود به حصر آن از سوی رقبایش .
افتاب یزد: ساعت ۱۸:۳۰ شنبه ۱۶ اردیبهشت … صدا، دوربین، حرکت . اینبار نوبت به پخش مستند حسن روحانی رئیس جمهور ایران رسید. مستندی که از سخت ترین انتقادهای به حسن روحانی در مقابل حضور خود او آغاز شد. از شعارهایی که علیه او میدادند.
این شاید نمای روشن و واضحی از آزادی بیانی باشد که روحانی متهم بود به حصر آن از سوی رقبایش . روحانی در مستند تبلیغاتی اش فیلم بازی نمیکند در اتوبوس نمینشیند، تا برای پر کردن این مستند به محرومین سر بزند و یا از خوبیها بگوید. مستند تبلیغاتی روحانی، مستند عمل های چهارساله است. مستند نطق های او از ۹۲ تا به امروز. چیزی کم و زیاد ندارد. بازیگر ندارد. شعار ندارد. این یکی واقعا مستند است یک داستان واقعی. بدون فیلمنامه بدون تزئین و روتوش .
دانشجویان تا زنان
صحنه های این چهارسال از حضور او در جمع دانشجویان آغازمی شود.دانشجویانی که اکثریت آنها طرفدار او و اصلاحاتند و یک دست شعارهای ” روحانی زنده باد ” سر میدهند! و البته تلویزیون نیز مانند ما ” ….” را با قطع صدای دانشجویان به طور مکرر حذف میکند تا در فیلم شنیده نشود. از همین جا معلوم است که قرار نیست این مستند تمام و کمال از سیما پخش شود. از این قطع صداها گرفته تا زمان کمتر این مستند نسبت به سایر مستندهای انتخاباتی!
حرف های حسن روحانی تاریخ این سالها را پیش چشمتان میآورد! روحانی از جنگ میگوید اینکه در آن هشت سال همه بودند چپ و راستی درکارنبود و بعد تصاویر اهواز دیروز و اهواز امروز که پرشده از خاک و ریزگرد و صدای روحانی بر نمایشگر تلویزیون که:” میگویند حالا که خوزستان خاک شده به فکر افتادید نه ما از ۹۲ به فکر بودیم اما امکانات ما محدود است. ماجرا از خیلی سال های پیش بوده، اقدامات ناحق باعث این اتفاق در خوزستان شده است … ”
حضور روحانی، ابتکار و علوی وزیر اطلاعات او که به زبان عربی با اعراب خوزستان حرف می زند و به درددلهایشان گوش میدهد تلاش های دولت برای حل بحران محیط زیستی خوزستان را نمایش میدهد.
روحانی در این فیلم از ریزگردهای خوزستان ، دریاچه ارومیه و همه مشکلات زیست محیطی میگوید: “مگر میشود به فکر دریاچه ارومیه نبود … هم اکنون ۱۰ تا ۱۲ سانت آب های ارومیه بالا آمده است، خدا شاهد است مثل دریاچه ارومیه برای هامون ، جازموریان و… هم تلاش میکنیم. ما که نمیخواهیم با ذهن و زندگی مردم بازی کنیم … با شعر و شعار کشور اداره نمیشود.”
اینها جملات روحانی در طول این فیلم است، جملاتی از نطق های پیشین او … نطق های چهارساله روحانی به مشکلات اقتصادی کشورمی رسد و یادآوری رشد اقتصادی منفی ۷ درصدی که اکنون به بالای هشت درصد رسیده است از آنچه که تا سال ۹۲ بود و امروز با وجود دولت حسن روحانی بهبود یافته است. حسن روحانی از این میگوید که ما قبول داریم مشکل هست اما باید امروز را با گذشتههای نه چندان خیلی دور یعنی با دولت های نهم و دهم مقایسه کرد. او از محمد جواد ظریف وزیرخارجه اش هم مایه گذاشت . ازاینکه ظریف یکبارناامید آمد و به او گفت با این شرایط نمی توانیم مذاکره را ادامه دهیم و روحانی پاسخ داد من مطئنم موفق می شوید. مستند روحانی در ادامه با نماهایی از رقص سنتی مردان وزنان ، پیروزی ورزشکاران بانو و حرف های حسن روحانی درباره زنان ادامه مییابد:” اینکه فکر کنید امنیت زن درداخل خانه است اشتباه است، آن هم خانه بسته دوقفله !” این فیلم درادامه به حقوق شهروندی و قومیت ها اشاره دارد و سخنان او درباره ادبیات کردی . و این جمله معروف او که :” چه طور هرچه گریه کنیم حلال است اما هرچه بخندیم گناه ؟”
راوی آزادی
تنها راوی فیلم همچنان نطق های چهارساله رئیس جمهور است . از گلایه حسن روحانی درباره افرادی که اموال کشور را به آمریکا داده اند و انقلابی خوانده شدهاند تا او که به فکر بازستانی آن اموال است و غیر انقلابی خوانده می شود. از صادرات بشکههای نفتی که به جای یک میلیون به ۴۵ هزارتارسیده بود و الان به ۲٫۵ میلیون بشکه رسیدهاند. سخنان رئیس جمهور درباره آزادی شبکههای مجازی هم، با نمایش اینستاگرام و توئیتر او همراه بود. صدای روحانی همچنان در این فیلم شنیده میشود… اینکه میگوید متهم شده به عدم پذیرش انتقادها…..
در همین لحظه روزنامههای جریان راست در فیلم، به تصویر کشیده میشوند؛ روزنامههایی که با تیترهای درشت در صفحه نخست ، علیه روحانی سخن گفته اند …
وبعد ذکریک خاطره از آیت الله هاشمی از سوی روحانی: ” آیت اله هاشمی که خود برای مصلحت نظام همیشه دربرابر هجمه ها سکوت و صبر میکرد، به من گفت فکر نمیکردم تا اینقدر صبور باشی! به او گفتم شما به من می گویید صبور! و او گفت در تمام این سالها که باهم بودیم نمیدانستم میتوانی در برابر این حمله ها اینگونه صبرکنی.”
بازهم حذف
مستند روحانی زودتر از وقت مقرر و قانونی اش که ناشی از قطع برخی تصاویر بود روبه پایان است . چیزی حدود ۴ دقیقه زودتر . و یک آهنگ و تصاویر احساسی …. و تکرار این جمله حسن روحانی که “دوباره آمده ام برای ایران . باهم شروع کردیم ، نیمه راه آمدیم ، و ادامه راه و طی برخی مسیرهای سخت بازهم باید با کمک شما شروع شود .”
در میان تصاویر پخش شده موبایلی که دردست یکی از هوادران روحانی است، نشان داده میشود. موبایلی که از دریچه تلویزیون چیزی جز نور در آن نیست . اما بعدا مشخص می شود تصویر … در آن است. در وصف سانسور بخش های مختلف فیلم مستند روحانی چه توصیفی بهتر از همان قسمتی که در این فیلم، او درباره صداو سیما میگوید: ” رسانه ملی ماهم که …) حرفهایش را تمام نمیکند و زیر خنده میزند.
شاید این موضوع را بتوان سانسور نجومی صدا و سیما تعبیر کرد . اما بااین حال مستند حسن روحانی در شبکههای مجازی بازتاب های زیادی داشته است که ناشی از استقبال ازاین فیلم مستند بوده است. بخشهایی از این اظهارات را درادامه میخوانید “مستند “روحانی، یک موفقیت بزرگ برای ستادش بود. پر از نقطه اوج. پر از لحظات طلایی. پر از پیامهای کلیدی. تفاوتهایش هم با رقبایش برجسته شد.”مستند روحانی، نشان دهنده اراده و جدیت روحانی برای پیروزی بود. چیزی که جای خالی آن در مناظره حس می شد.”؛ اینکه فیلم را با صدای مخالفانش شروع کرد ،اینکه زنان را بدون نام پدرانشان خطاب کرد، اینکه به صداوسیما خندید، اینها خوب بود”،”باریکلاااا. توییت بیادبانه رسایی رو هم نشون داد. “آس بعدی را هم کوبید زمین و همه ناسزاهای کیهان و جوان و فارس و وطن امروز را نشان داد.” روحانی: «از کیمیا تا زهرا تا ساره»احتمالا اولین بار است که در زبان رسمی، زنان با هویت خودشان یعنی نام کوچک شناخته شدند و نه نام خانوادگی.
“فیلم روحانی آبرومند و متین بود بدون هوچیگری. ” ،”فیلم تبلیغاتی روحانی سعی میکنه پاسخ شبهات و دغدغههای مردم رو با استفاده از سخنرانی های سالهای قبل رییس جمهور بده. سخنرانیهای عموما جنجالی.”خوبه واقعا مستندش منسجم و هدفمند بدون باجگیری عاطفی “،”مستند #روحانی خوب و منسجم بود. هم مخاطب عام داشت، هم مخاطب خاص. نشان داد که مسئله فقط انتخاب میان راه و بیراهه نیست! با یک عده خاص طرفیم”،”فیلم انتخاباتی روحانی حجت رو تموم کرد که نباید امیدی به ستاد روحانی داشت. خودمونیم و خودمون و هر شهروند یه ستاد. بسمالله…”،”فیلم تبلیغاتی روحانی در مجموع، فیلم اثرگذار و خوشساختی بود، از محیط زیست، زنان، اقوام، نفتوگاز، برجام و تعامل با جهان نکات خوب و مهمی داشت”. “تیم روحانی همین فیلم را بین مردم دست بدست برساند پاسخ همه اتهام ها خواهد بود.”
چند نقد
اما درباره اینکه نکات کمتر مثبت این فیلم کدام بود نیز از سید رحیم ابوالحسنی استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران پرسیدیم. وی به آفتاب یزد گفت: «در این مستند حسن روحانی، سعی کرد تا کارنامه خودش را مطرح کند و در ادامه به تقابلهایی که در این چهار سال با او شده است، اشاره نموده و در نهایت به گونهای این پیام را مخابره کرد که باید کار را با همه این سختیها تداوم داد.»
وی افزود: « توقع میرفت او در این فیلم بیشتر بر روی کارنامه خود کار کرده و با دادن آمار و اطلاعات بتواند از خود دفاع کند. از طرفی حسن روحانی باید کارشکنیهایی که علیه او شد را نیز به صورت جدیتری در این مستند نشان میداد .او باید طیفبندیهایی که علیه او شده است را به منصه ظهور میگذاشت. نمایش همین کارشکنیهاست که مشارکت را بالا میبرد و اصلاح طلبان و آرای خاکستری را به نفع او پای صندوق رای میآورد.”
ابوالحسنی ادامه داد: «در بخشی از فیلم که روزنامههای جریان راست مثل کیهان، وطن امروز و … نمایش داده شد، جاداشت شفافتر به درون این هجمهها اشاره میکرد و این قدر سریع و گذرا از آن عبور نمیکرد.”استاد علوم سیاسی ادامه داد: «جذابترین بخش مستند بخشهایی از اشارههای او به هاشمی بودو نکته عجیب مستند جایی بود که صحبتی از برخی روسای جمهور گذشته نشد. نمیدانم شاید بخشهایی حذف شده است.» وی افزود: «جای خالی سخنرانی حسن روحانی در استان یزد در این فیلم خالی بود. هر چند نام بردن از سیدحسن هم خیلی خوب بود.”