جمعه , ۳۰ ام آذر ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۹:۲۵ بعد از ظهر به وقت تهران

عراقچی گفت تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است اما …

چهارمین جلسه از دور جدید کمیسیون برجام هم روز گذشته در وین به پایان رسید . در این جلسه که حدود دو ساعت طول کشید، قرار بود گزارش کارگروه ها و مروری بر آخرین وضعیت انجام شود . سید عباس عراقچی پس از پایان این دور از گفت وگوها با بیان این که به نظر می‌رسد تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است و اشتراک در هدف نهایی الان بین همه وجود دارد ، اظهار کرد : مسیری هم که باید طی شود، مسیری است که الان یک مقدار شناخته‌شده‌تر است. البته این مسیر، مسیر آسانی نخواهد بود، اختلاف نظرها این طور نیست که پایان یافته باشد، اختلاف نظرهای گاه جدی وجود دارد که باید طی مذاکرات بعدی کاهش پیدا کند.این در حالی است که همزمان مقامات آمریکایی حداقل در مواضع رسمی همچنان از رفع ناقص تحریم ها سخن می گویند.

عراقچی گفت تفاهم جدیدی در حال شکل گرفتن است اما ...

عراقچی : آماده نوشتن متن مشترک برای تعیین مسیر هستیم
 وی با یادآوری این مطلب که اصلا علاقه مند و به دنبال مذاکرات فرسایشی و طولانی‌مدت نیستیم ، گفت :  ما فکر می‌کنیم مذاکرات الان به مرحله‌ای رسیده است که طرف‌ها می‌توانند روی یک متن مشترک کار کنند. نگارش متن حداقل در آن حوزه‌هایی که اشتراک نظر وجود دارد، می‌تواند شروع شود و به همین منظور هیئت ایرانی متون مد نظر خودش را هم در حوزه هسته‌ای و هم در حوزه رفع تحریم‌ها آماده و این موضوع را به همه طرف‌های دیگرارائه کرده است  . به اعتقاد ما این متونی که معرفی کردیم می‌تواند مبنای مذاکرات و مبنای رسیدن به توافق نهایی باشد البته نه این که لزوما توافق نهایی عینا متون ما خواهد بود، اما این متون مبنای مذاکره خواهند شد و در چارچوب این متون ما فکر می‌کنیم که رسیدن به یک توافق که خواسته‌های ایران را تأمین کند و خواسته طرف مقابل را هم برای بازگشت ایران به تعهدات خودش در برجام تأمین کند، مسیر روشن است.در جلسه روز گذشته کمیسیون مشترک برجام، حاضران به بررسی روند گفت‌وگوها در روزهای گذشته پرداختند و گزارش گروه‌های کارشناسی در خصوص حوزه‌های تحریم و هسته‌ای را دریافت کردند .همچنین در این نشست مقرر شد گفت‌وگوهای دو و چندجانبه و رایزنی‌های فنی در روزهای آینده ادامه یابد و در صورت نیاز کمیسیون مشترک بار دیگر تشکیل جلسه دهد.
بایدن : برای برگشتن به برجام، «امتیازات عمده» نخواهیم داد
با این حال جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا در نخستین واکنش رسمی به مذاکرات وین با بیان این که  هنوز برای اظهارنظر درباره نتایج مذاکرات هسته‌ای زود است، افزود: «ما از حرف ایران که گفته می‌خواهد اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد غنی‌سازی کند، نه حمایت می‌کنیم و نه از نظر ما کمکی به حل مسئله می‌کند.»بایدن غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم از سوی ایران را «خلاف توافق» هسته‌ای خواند و در عین حال افزود : «ما خرسندیم که ایران پذیرفته مذاکرات غیر مستقیم با ما و شرکایمان را درباره این که چگونه پیش برویم و چه کاری لازم است که بتوانیم به برجام برگردیم.» وی گفت :«از مذاکرات برای بازگشتن به برجام حمایت می کنم اما بدون این که امتیازات عمده ای را بدهیم.»بایدن همچنین با تاکید براین که «اصلا از نظر من ،نباید از برجام خارج می‌شدیم  بنابراین مذاکره در جریان است»،درباره نتایج دو دور مذاکرات در وین، گفت: «فکر می‌کنم هنوز برای قضاوت درباره‌نتیجه‌نهایی این مذاکرات زود است، زیرا طرف ها هنوز در حال مذاکره هستند.»از سوی دیگر یک منبع آگاه ایرانی به پرس تی وی گفت : جمهوری اسلامی ایران تقسیم تحریم‌ها به قابل رفع، قابل مذاکره و غیرقابل رفع را قبول ندارد و تمام تحریم‌ها باید یک جا لغو شود.برخی رسانه‌های غربی گزارش دادند آمریکا قصد ندارد همه تحریم‌ها را لغو کند. بر اساس این گزارش‌‎ها ،تحریم‌هایی هم که آمریکا قصد برداشتن آن ها را دارد، تنها پس از امتیازات اضافه‌ای که تهران باید بدهد، برداشته می‌شود.در اظهاراتی دیگر سعید خطیب زاده ،سخنگوی وزارت خارجه در واکنش به سوال برخی خبرنگاران در خصوص شایعات و گزارش های مخدوش منتشر شده در باره روند مذاکرات، تأکید کرد که اخبار مذاکرات فقط از طریق کانال‌های رسمی وزارت امور خارجه، سخنگوی وزارت خارجه و رئیس هیئت مذاکره‌کننده منتشر می‌شود و رسانه‌ها به هیچ وجه نباید به جریان‌سازی‌هایی که با استناد به «منابع آگاه و مطلع» منتشر می‌شود توجه کنند.
 نیویورک تایمز: کارگروه رفع تحریم‌های ایران در وین پیشرفتی نداشته است
روزنامه «نیویورک تایمز» در یادداشتی آورده است: با این که اقدامات لازم از سوی ایران برای بازگشت به برجام مشخص شده‌اند، نحوه لغو تحریم‌ها همچنان دچار ابهام است.این یادداشت افزوده است: «مذاکره‌کنندگان بر تشکیل دو کارگروه توافق کردند. وظیفه یکی از آن‌ها این است که درباره گام‌هایی که ایران باید برای بازگشت به تعهدات برجامی بردارد تصمیم‌گیری کند و  دیگری مسئول تهیه فهرستی از تحریم‌هایی است که آمریکا باید لغو کند. در دور اول گفت‌وگوها، بر سر فهرست اقدامات لازم از سوی ایران توافق حاصل شد اما درباره تحریم‌هایی که باید از سوی ایالات متحده لغو شوند، پیشرفتی حاصل نشد».در پایان این یادداشت آمده است: «اگر گشایشی در وین حاصل نشود و تهران به این جمع‌بندی برسد که ایالات متحده تحریم‌ها را برنمی‌دارد، مسئله هسته‌ای ممکن است وارد پیچ خطرناکی شود و به صورت بالقوه ایالات متحده را به سمت جنگ دیگری در خاورمیانه سوق دهد. دولت بایدن باید با برداشتن تحریم‌های دوران ترامپ و رسیدن به نقشه راهی معتبر برای احیای توافق هسته‌ای که ایران و آمریکا با آن موافق باشند، دست به اقدام قاطعانه بزند.»
امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *