در چند سال گذشته علاقه جوانان تهرانی به همنشینی و زندگی با حیوانات عجیب و غریب و گاهاّ بسیار خطرناک به شدت افزایش یافته است.
نگهداری از حیوانات خانگی پدیده ای نو ظهور به شمار نمی رود و از دیر باز بخصوص در مناطق روستایی حضور گربه، سگ، مرغ و خروس در حیات منازل و یا کوچه و پس کوچه های روستاها امری رایج و معمول بوده است.
اما نگهداری از حیوانات در منازل آپارتمانی از موضوعات تامل برانگیزی به شمار می رود که در طول سال های اخیر ظاهرا با تنوع گونه های جانوری نیز همراه شده است.
مار، رتیل، آفتاب پرست، میمون، کاسکو، کروکودیل و… نمونه هایی از موجودات و جاندارانی هستند که در گوشه منازل توسط برخی جوانان یا نوجوانان نگهداری می شوند.
معصومه منفرد، محقق و پژوهشگر اجتماعی در تشریح و واکاوی این پدیده عنوان کرد:همزیستی انسان با حیوانات همواره در طول تاریخ بشری امری معمول و مرسوم بوده است که با نگاه و مطالعه تاریخ گذشتگان نمونه های متعددی از آن را یافت می کنیم.
وی افزود: خواب اصحاب کهف با سگی که در کنار آنها بوده از نمونه روایات تاریخی و داستانی به شمار می رود که به روشنی موید صحت این ادعا است. ارتباط انسان با موجودات زنده ناشی از میلی درونی است که بر اساس سلیقه افراد به اشکال و انحای مختلف ظهور و بروز پیدا می کند.
منفرد عنوان کرد: آنچه که به عنوان موضوعی تعجب برانگیز در طول سالیان اخیر شاهد هستیم به نگهداری حیوانات عجیب و غریب توسط برخی افراد معطوف می شود.
وی افزود: عمدتا افرادی که به چنین اقدامی مبادرت می کنند از قشر جوان و نوجوان جامعه هستند، زیرا برخی ملاحظات خاص در ارتباط با کودکان و همچنین بی میلی اغلب قریب به اتفاق میانسالان و بزرگسالان به چنین رفتارهایی،باعث شده جوانان و نوجوانان به مشتریان پر و پا قرص حیوانات و موجودات عجیب و غریب تبدیل شوند.
پژوهشگر و محقق اجتماعی گفت:عمده این رفتارها در اقشار و طبقات متمول و ثروتمند جامعه ظهور و بروز پیدا می کند و کمتر شاهد هستیم جوانان و نوجوان اقشار ضعیف و کم در آمد جامعه با خرید مار،آفتاب پرست،میمون و…همنشینی و همزیستی با این گونه های جانوری را تجربه کنند.
از چشم و هم چشمی تا خاص بودن
منفرد در واکاوی ریشه ها و عوامل موثر در بروز چنین رفتارهایی گفت:همه انسان ها علاقه مند هستند متفاوت از دیگران باشند،اما برخی برای اثبات و بروز این تفاوت تلاش و کوشش وافری به خرج می دهند و در مسیری صحیح و اصولی و با ارتقای سطح توانایی های خویش در عرصه های ورزشی،هنری،علمی،فنی و…در صدد اثبات آن هستند و برخی دیگر با اتکای به روش ها و شیوه های خاص همچون سوار شدن بر خودروهای میلیاردی، پوشش عجیب و غرب تلاش می کنند این تمایزات را بصورت عمومی به تصویر بکشند.
وی افزود:در این میان،افراد و گروه هایی از جوانان نیز با خرید موجوداتی خاص خود را متفاوت از دیگران نشان می دهند که متاسفانه در طول سالیان اخیر مبادرت به چنین رفتارهایی با شدت هر چه بیشتری همراه شده است.
محقق و پژوهشگر حوزه اجتماعی گفت:رها شدن توله ببر و یا حیوان و گونه ای خاص از جانوران در خیابان های مشهد،تهران و…ریشه در چنین رفتارهایی دارد که به اعتقاد برخی کارشناسانِ حوزه محیط زیست ناتوانی فرد در نگهداری از آن باعث رها سازی آن در کوچه و خیابان ها می شود.
تنهایی و انزوایی که جوانان را همنشین با حیوانات می کند
صدیقه نوبهار، روانشناس و کارشناس علوم رفتاری یکی از عوامل موثر در بروز پدیده همنشینی با حیوانات را ناشی از تنهایی و مشکلات روحی و عاطفی عنوان می کند.
وی افزود: به واقع برخی از جوانان و نوجوانان تلاش می کنند خلاء روحی و روانی خویش را با چنین حیواناتی پر کنند و با ارتباط با چنین حیوانات و جانورانی در صدد هستند از فشارهایی عاطفی که با آن دست به گریبان هستند رها شوند.
نوبهار عنوان کرد: عامل موثر دیگر در چنین رفتارهایی،ریشه در روزمرگی و زندگی یکنواخت جوانان دارد که به واقع با اتکای به چنین شیوه هایی قصد دارند هیجان را در زندگی خویش جاری و ساری سازند.
روانشاس وکارشناس علوم رفتاری گفت:بعد از مدتی وابستگی های روحی و عاطفی به این حیوانات به موضوعی بغرنج تبدیل می شود که در صورت از دست دادن آن جاندار،صدمات و آسیب های روحی و عاطفی فراوانی به فرد تحمیل می شود.
وی افزود:احتمال انتقال بیماری های گوناگون از دیگر مخاطراتی است که سلامت این گروه از جوانان و حتی خانواده و اطرافیان آنها را تهدید می کند و در صورت عدم رعایت نکات بهداشتی می تواند سر آغاز دردسرهای فروانی شود.
نوبهار در خاتمه یادآور شد:تحکیم و تقویت تعاملاتِ میان اعضای خانواده،شناسایی استعدادهای جوانان و تلاش برای بارور سازی آنها،تعریف و طراحی تفریحات سالم و غنی سازی اوقات فراغت به طُرُق هدفمند از راهکارهای موثری است که در پیشگیری از گرایش به چنین رفتارهایی موثر خواهد بود.