تاکنون مرگ ۱۶۹۴ نفر در اثر سوانحی که برای هواپیماهای متعلق یا تحت اجاره شرکتهای هوایی ایران یا سازمانها و ارگانهای ایران بوده ثبت شده است.
به گزارش «انتخاب»؛ هدف قرار دادن هواپیمای ایرانایر توسط نیروی دریایی آمریکا و سقوط هواپیمای ایلیوشین سپاه پاسداران ایران با ۲۷۵ کشته، در سال ۱۳۸۱ مرگبارترین حادثه صنایع هوایی ایران بوده است.
در ادامه این گزارش، مرگبارترین سوانح هوایی ایران، بر اساس تاریخ وقوع مرور شده است.
۲۹ بهمن ۱۳۹۶، ۶۶ کشته
هواپیمای آی تی آر ۷۲ هواپیمایی آسمان که از تهران به یاسوج میرفت در ۲۲ کیلومتری شمال فرودگاه یاسوج در کوه دنا سقوط کرد. ۶۰ مسافر، ۴ خدمه و ۲ مأمور امنیت پرواز سرنشین این هواپیما بودند.
۱۹ مهر ۱۳۹۳ ، ۴۸ کشته
هواپیمای ایران – ۱۴۰ که در اصل آنتونوف ۱۴۰ اوکراینی است، دقایقی بعد از برخاستن از فرودگاه مهرآباد سقوط کرد. ۴۲ مسافر و شش خدمه این هواپیما کشته شدند. نقص فنی یکی از موتورها که حدود دو ثانیه قبل از بلند شدن هواپیما از زمین خاموش شده بود، دلیل اصلی سانحه اعلام شد.
۱۹ دی ۱۳۸۹؛ ۷۸ کشته
پرواز تهران (مهرآباد) به ارومیه بوئینگ ۷۲۷ ایران ایر، در حدود هشت کیلومتری فرودگاه ارومیه سقوط کرد. هواپیما ۹۶ سرنشین داشت و هنگام پرواز از تران به دلیل شرایط بد آب و هوایی در ارومیه دو ساعت تاخیر داشت. دلایل سقوط، ترکیبی از شرایط بد آب و هوا و ناتوانی خدمه پرواز در اقدام مناسب در شرایط پرواز اعلام شد.
۲ مرداد ۱۳۸۸؛ ۱۷ کشته
پرواز تهران مشهد هواپیمای ایلیوشین شرکت آریا، بعد از فرود، به دلیل سرعت بالاتر از حد و فرود روی یک کیلومتری اول باند نتوانست به موقع متوقف شود و دماغه هواپیما با سرعت ۱۲۰ کیلومتر بر ساعت به دیوار بتونی فرودگاه برخورد کرد. کابین خلبان و کابین مسافران تا ردیف ششم صندلیها منهدم شدند. هواپیما بعد از این برخورد ۱۶۰ متر دیگر جلو رفت، با یک تیر چراغ برق برخورد کرد و متوقف شد. دلیل سانحه اشتباه فاحش کمک خلبان و مهندس پرواز و ناهماهنگی در کابین خلبان اعلام شد.
۲۴ تیر ۱۳۸۸ ؛ ۱۶۸ کشته
هواپیمای توپولوف ۱۵۴ شرکت کاسپین، که از فرودگاه مهرآباد تهران به مقصد ایروان در ارمنستان پرواز میکرد، حدود ۱۶ دقیقه بعد از پرواز در اطراف قزوین سقوط کرد. هواپیما تا سه دقیقه قبل از سقوط به شکل عادی در ارتفاع حدود ۱۰ کیلومتری زمین (۳۶هزار پا) پرواز میکرد که ناگهان ۲۷۰ درجه میچرخد، و با سرعت زیاد به سمت زمین سقوط میکند. در محل سقوط حفرهایبه عمق ۱۰ متر ایجاد میشود و هواپیما تکهتکه میشود. علت سقوط، منهدم شدن یکی از موتورهای هواپیما اعلام شد که در اثر انهدام بدنه هواپیما پاره و کنترل غیر ممکن شده است. بعد از این حادثه پرواز هواپیماهای توپولوف ۱۵۴ در آسمان ایران متوقف شد.
۶ آذر ۱۳۸۵ ؛ ۳۶ کشته
سقوط هواپیمای نظامی آنتونوف ۷۴ در انتهای باند فرودگاه مهرآباد تهران رخ داد. تعداد مسافران ۳۲ و تعداد خدمه ۶ نفر بود. دو نفر از سرنشینان زنده ماندند.
۱۰ شهریور ۱۳۸۵ ؛ ۲۸ کشته
توپولوف ۱۵۴ ایران ایرتور، که از بندرعباس به مشهد پرواز کرده بود، هنگام فرود دچار سانحه شد. گزارش شده که لاستیک جلوی هواپیما هنگام فرود ترکیده، خلبان کنترل هواپیما را از دست داده، و هواپیما آتش گرفته است. هواپیما ۱۴۸ سرنشین داشت که همه ۲۸ نفر کشته شده در این سانحه از مسافران بودند.
۱۵ آذر ۱۳۸۴ ؛ ۱۲۸ کشته
هواپیمای سی ۱۳۰ ارتش (ترابری نظامی) در حال حمل گروهی از خبرنگاران به بندرعباس برای پوشش خبری یک مانور نظامی بود. خلبان هواپیما هشت دقیقه بعد از برخاستن از باند فرودگاه مهرآباد از مشکل در موتور شماره چهار هواپیما خبر میدهد و درخواست فرود اضطراری میکند اما هنگام دور زدن برای فرود روی باند مهرآباد، به یک ساختمان ده طبقه در نزدیکی فرودگاه برخورد میکند. همه ۹۴ سرنشین هواپیما کشته میشوند و ۳۴ نفر از ساکنین ساختمان و کسانی که در محل بودند هم کشته میشوند.
۲۱ بهمن ۱۳۸۲ ؛ ۴۳ کشته
هواپیمای فوکر ۵۰ شرکت هواپیمایی آسمان از کیش به شارجه، در حدود سه کیلومتری فرودگاه شارجه سقوط کرد. ۳۷ نفر از ۴۰ مسافر هواپیما و ۶ خدمه آن کشته شدند.
۳۰ بهمن ۱۳۸۱ ؛ ۲۷۶ کشته
هواپیمای ایلیوشین ۷۶ سپاه پاسداران ایران، که سرنشینانش اعضای سپاه بودند در حال پرواز از زاهدان به کرمان، با کوه جفتان سیرچ برخورد کرد و همه سرنشینانش جان باختند.بدی آب و هوا یکی از دلایل احتمالی اعلام شد.
۲۳ بهمن ۱۳۸۰ ؛ ۱۱۹ کشته
پرواز تهران به خرم آباد شرکت ایران ایرتور یک توپولوف ۱۵۴ با ۱۰۷ مسافر و ۱۲ خدمه بود. هواپیما هنگام کاهش ارتفاع برای فرود در فرودگاه خرم آباد با کوه برخورد کرد و همه سرنشینانش کشته شدند.
۲۳ اسفند ۱۳۷۵ ؛ ۸۶ کشته
هواپیمای هرکلوس سی ۱۳۰ ارتش ایران، که با ۸۶ سرنشین از دزفول به مشهد میرفت، حدود ۲۴ کیلومتری مشهد سقوط کرد و همه سرنشینانش کشته شدند.
۱۸ مهر ۱۳۷۳ ؛ ۶۶ کشته
هواپیمای فوکر ۲۸ هواپیمایی آسمان، که با ۵۹ مسافر و ۷ خدمه از اصفهان به تهران میآمد، حدود ۳۵ دقیقه بعد از آغاز پرواز، هر دو موتورش را از دست داد و به کوهی در اطراف نطنز برخورد کرد.
۱۹ بهمن ۱۳۷۱ ؛ ۱۳۴ کشته
هواپیمای توپولوف ۱۵۴ پرواز تهران مشهد ایران ایر تور، در حال برخاستن از فردودگاه مهرآباد تهران، با یک هواپیمای جنگی سوخوی ۲۴ که در حال فرود بود برخورد کرد. گزارش شد که سوخو به قسمت دم هواپیمای مسافربری میخورد و هر دو هواپیما منفجر شدند. ۱۳۱ سرنشین، ۱۲ خدمه و دو خلبان هواپیمای جنگی ارتش کشته شدند.
۶ اردیبهشت ۱۳۷۱ ؛ ۳۹ کشته
هواپیما در مسیر بندر ماهشهر به تهران در نزدیکی ساوه سقوط میکند و همه سرنشینانش کشته میشوند. این هواپیما متعلق به ارتش ایران و در اجاره شرکت نفت بوده است.
۱۲ تیر ۱۳۶۷ ؛ ۲۹۰ کشته
ناو وینسنس آمریکا هواپیمای ایرباس آی ۳۰۰ را هدف قرار داد و همه ۲۹۰ سرنشین هواپیما جان باختند.
۳۱ خرداد ۱۳۵۹ ؛ ۱۲۸ کشته
بوئنیگ ۷۲۷ ایران ایر که با ۱۲۰ مسافر و ۸ خدمه از مشهد به تهران میآمد، در کوههای شمال تهران در ۲۸ کیلومتری فرودگاه مهرآباد تهران سقوط کرد.