همهی ما بارها شنیده ایم که هرگز نباید جوش هایمان را بترکانیم. اما ترکاندن جوشها واقعا چه عواقبی دارد؟ در ادامه میخواهیم ببینیم جوشها دقیقا چه هستند و ترکاندن آنها چه مضراتی دارد.
جوشها در اغلب موارد زمانی به وجود میآیند که چربی اضافه و سلولهای مردهی پوست منافذ آن را مسدود میکند که در نتیجهی آن باکتریها درون منافذ رشد میکنند و عفونتی جزئی درون آنها به وجود میآید.
جوشها انواع مختلفی دارند. یکی از رایجترین انواع جوش، پاسچولها هستند که دور آنها ملتهب و به رنگ قرمز یا صورتی و مرکز آنها زرد یا سفید رنگ است. پاسچولها حاوی چرک هستند.
دیگر انواع جوش، سرسیاه ها، سر سفیدها، پاپیول ها، نودولها و کیستها هستند. جوشهای سرسیاه سر باز هستند و معمولا ملتهب نیستند. پاپولها سر بسته هستند و میتوانند سفت و قرمز رنگ باشند. نودولها و کیستها در عمق پوست به وجود میآیند و اغلب دردناک هستند.
۱- ترکاندن جوشها میتواند منجر به مرگ شود
متخصصان پوست توصیه میکنند از ترکاندن جوشهای ناحیهی موسوم به «مثلث خطر» در صورت تان جداً خودداری کنید. این ناحیه از گوشههای دهان شروع میشود و تا برآمدگی بینی ادامه پیدا میکند. اما چرا ترکاندن جوشهای این ناحیه خطرناک است؟ عروق خونی مثلث خطر به نواحی مختلف جمجمه متصل هستند در نتیجه هرگونه عفونتی در مثلث خطر به سرعت گسترش مییابد و تبدیل به مشکلی جدی میشود.
اگر عفونت پوستی جدیای در این ناحیه رخ دهد، اما درمان نشود، این عفونت به مغز خواهید رسید، مسألهای که میتواند جان شما را به خطر بیندازد.
اگرچه متخصصان پوست معتقدند احتمال به وجود آمدن یک عفونت کشنده در اثر ترکاندن جوشها کم است، اما ضرری ندارد اگر سعی کنید در برابر وسوسهی ترکاندن جوشهای مثلث خطر مقاومت کنید.
۲- ممکن است بخشی از چرک جوش داخل آن بماند
اگر تصور میکنید فشار دادن جوشها باعث تخلیهی چرک آنها میشود، باید بدانید که متخصصان پوست هشدار میدهند که ممکن است با این کار بخشی از چرک جوش داخل آن باقی بماند. وقتی جوش هایتان را فشار میدهید، باقیماندهی چرک از منفذ پوست وارد فولیکولهای مو درون پوست میشود. بدتر آنکه، این مسأله گاهی باعث پارگی فولیکول و در نتیجه رسیدن چرک به لایههای زیرین پوست میشود؛ بنابراین حتی اگر با فشار دادن جوش چرک آن خارج شود و منفذ پوست خالی از چرک به نظر برسد، ممکن است با این کار چرک را به عمق پوست تان برسانید.
۳- ممکن است بیشتر جوش بزنید
متخصصان پوست معتقدند ترکاندن جوشها میتواند باعث شود جوشهای بیشتری بزنید.
باکتری ها، چربی و باقیماندهی چرکی که از جوشهای پاسچول، پاپیول و کیستی خارج میشود، میتوانند گسترش پیدا کنند و منجر به جوشهای بیشتری شوند.
به علاوه، هنگام ترکاندن جوشها به پوست صورت تان دست میزنید؛ بنابراین ممکن است باکتریها و آلودگیهای دست هایتان را به منافذ تمیز پوست تان هم انتقال دهید، مگر آنکه قبل از آن، دست هایتان را کاملا شسته و ضدعفونی کرده باشید.
۴- ممکن است وضعیت جوشها بدتر شود
اگر تجربهی ترکاندن جوش هایتان را داشته باشید میدانید که همیشه نتیجهی کار رضایت بخش نیست. تلاش برای ترکاندن جوشها با فشار دادن آنها ممکن است است چرک آنها را وارد لایههای عمیقتر پوست کند. این مسأله باعث میشود بهبودی جوشها بیشتر طول بکشد و حتی جوشها بیشتر به چشم بیایند.
علاوه بر این دستکاری مداوم پوست با فشار دادن و خراش دادن آن میتواند باعث تحریک شدن پوست اطراف جوشها هم شود. در نتیجه تمام آن ناحیه ملتهب و بدشکل میشود.
۵- ممکن است جای زخم جوشها برای همیشه بماند
احتمالا این مهمترین دلیلی است که از دیگران دربارهی علت خودداری از ترکاندن جوشها شنیده اید.
دستکاری جوشها باعث میشود جای زخم آنها برای مدتی طولانی باقی بماند. اگرچه بعضی از این زخمها ممکن است بعد از ماهها یا سالها کمرنگ شوند، اما برای آنکه جای زخم به طور کامل از بین برود گاهی نیاز به درمانهای تخصصیای مثل جراحی لیزر است.
وقتی جوشی روی صورت تان ظاهر میشود، صبوری کنید تا اثر آن برای همیشه باقی نماند.
۶- ممکن است فرورفتگیهایی در پوست تان به وجود بیاید
ترکاندن جوشها میتواند تأثیرات طولانی مدتی روی پوست تان بگذارد مثل جای زخمهایی که به شکل فرورفتگی باقی میمانند.
وقتی پوست صدمه میبیند ممکن است پوست ترمیم شود، اما بافت آن از بین برود. به همین دلیل فرورفتگیهایی در پوست به وجود میآید. هر چه صدمهی وارده به پوست شدیدتر باشد، احتمال از بین رفتن بافت آن بیشتر است.
این فرورفتگیها را با لوازم آرایشی نمیتوان پنهان کرد، بنابراین بهتر است جوش هایتان را دستکاری نکنید تا دچار چنین مشکلی نشوید.
۷- ممکن است لکههای تیره رنگی روی صورت تان به وجود بیاید
ترکاندن جوشها ممکن است منجر به ایجاد لکههای پوستی تیره رنگی شود که حاصل التهاب پوست هستند.
این لکههای تیره رنگ بعد از بهبودی جوشها روی پوست ظاهر میشوند. ظاهراً این مشکل در افرادی که پوست تیره تری دارند رایجتر است و با شدت بیشتری رخ میدهد. این لکهها در افرادی که پوست روشن تری دارند اغلب قرمز رنگ هستند.
متأسفانه ماهها یا حتی سالها طول میکشد تا این لکهها از بین بروند و خودداری از ترکاندن جوشها هم همیشه جلوی ایجاد این لکهها را نمیگیرد. با این حال، اگر جوش هایتان را دستکاری نکنید و اجازه دهید که خودشان خوب شوند، احتمال بروز این مشکل کمتر میشود.
۸- ممکن است التهاب و قرمزی جوشها بیشتر شود
اگر فکر میکنید که ترکاندن جوشها التهاب و قرمزی آنها را کمتر میکند، باید بدانید که احتمالا نتیجهی تلاش تان برعکس خواهد بود. فشاری که به جوش هایتان وارد میکنید آنها را بیشتر ملتهب و تحریک میکند و ممکن است با وجود تخلیهی چرک، جوش بیشتر ورم کند.
۹- پوست تان را پاره و روند بهبودی جوشها را مختل میکنید
همهی ما میدانیم که یک زخم باز یا بخیههای جراحی را هرگز نباید دستکاری کرد. ترکاندن جوشها هم تقریبا همین طور است.
وقتی جوش میزنید، پوست سعی میکند خودش را ترمیم کند، به همین دلیل باید در برابر وسوسهی ترکاندن جوشها مقاومت کنید. به بدن تان فرصت دهید خودش را ترمیم کند و با ایجاد یک زخم دیگر در پوست تان جلوی روند ترمیم آن را نگیرید.
تخلیهی جوشهای سر سیاه ایرادی ندارد
تخلیهی جوشهای سرسیاه عموما مشکلی ندارد، چون این نوع جوشها سر باز هستند. به همین خاطر هنگام تلاش برای تخلیهی آن ها، پوست دچار پارگی نمیشود.
/منبع : روزیاتو