عربستان سعودی در یکی دو سال اخیر در پی اجرای طرح «چشمانداز ۲۰۳۰» که از آن به طرح اصلاحات محمد بن سلمان یاد میشود، شاهد برگزاری انواع کنسرتهای خوانندگان زن و مرد عربی و غربی بود.
بعد از آنکه چندین کنسرت زنان عربی در ایام مذهبی عید فطر گذشته برگزار شد، اکنون پای این کنسرتها این بار به منطقه مذهبی عربستان نیز باز شد.
پنجشنبه شب (یازدهم بهمن) «ماریا کری» خواننده زن آمریکایی اولین کنسرت خود در عربستان را در «منطقه مکه مکرمه» برگزار کرد.
این کنسرت سیویکم ژانویه (پنجشنبه شب) در شهرک اقتصادی «ملک عبدالله» در منطقه مکه (۱۰۰ کیلومتری شهر مکه مکرمه) و در حاشیه مسابقات قهرمانی گلف برگزار شد.
برخی منابع خبری از جمله «روسیا الیوم» نوشتند «ماریا کاری به عکس کنسرتهای معمول خود، این بار در عربستان، لباس سیاه بلند پوشیده بود».
کاربران در فضای مجازی و همچنین برخی منابع خبری مثل توییتر روزنامه «المدینه» عربستان سعودی، ویدئوهایی از کنسرت این خواننده منتشر کردند و نوشتند او در این کنسرت، مشهورترین ترانههای سی سال گذشته خود را خواند.
پیشتر و طی یک سال گذشته که خوانندگان زن عربی و غربی به عربستان سعودی آمده بودند، مراسم آنان تقریبا مخصوص زنان بود اما کنسرت ماریا کری در منطقه تفریحی شهرک صنعتی ملک عبدالله در منطقه مکه مکرمه برای زنان و مردان برگزار شد.
این مراسم در منطقه مکه اما در صد کیلومتری شهر مکه مکرمه برگزار شد. کشور عربستان سعودی از حیث تقسیمات کشوری به ۱۳ منطقه تقسیم شده که هر منطقه شامل چند استان و شهر اصلی است.
تاکنون این نوع مراسمها که در عربستان بیسابقه بوده و در ادامه اصلاحات اجتماعی بن سلمان برای زدودن مظاهر دینی-مذهبی از این کشور است، در مناطق ریاض (مرکز) یا جده (غرب) برگزار شده و در دو منطقه مدینه و مکه که عربستان آنان را پایتختهای مقدسه میداند، برگزار نشده بود.
پیشتر ریاض برای جذب نیرو از دیگر کشورها مثل سودان برای استفاده در جنگ یمن، مدعی شده بود که یمنیها با موشکهای خود قصد هدفگیری منطقه مقدس مکه را داشتهاند و از احساسات دینی مردم برای اهداف سیاسی نظامی خود علیه یمن استفاده میکرد.
متولی برگزاری این مراسمها در عربستان سعودی، نهاد موسوم به «هیئت تفریح و سرگرمی» به ریاست «ترکی آل شیخ» از نزدیکان محمد بن سلمان است. این نهاد در می ۲۰۱۶ تأسیس شده است.
پیشتر در ایام تعطیلات عید فطر این هیئت از برگزاری کنسرت ۹ خواننده زن عربی خبر داده بود (+). «شیرین عبدالوهاب» خواننده ۳۸ ساله معروف مصری در دنیای عرب (۱۹ ژوئن)، «أصاله نصری» خواننده ۴۹ ساله سوری، «نوال الزید» خواننده ۵۱ ساله کویتی، «کارمن سلیمان»، خواننده پاپ ۲۴ ساله مصری، «دالیا مبارک» خواننده سعودی ۲۷ ساله، «شمه حمدان» خواننده ۲۴ ساله اماراتی، «کارلا نزیه البرقاشی» خواننده لبنانی معروف به «یارا»، «الیسا» خواننده ۴۵ ساله لبنانی و «انغام» خواننده ۴۶ ساله مصری، از جمله کسانی هستند که در تعطیلات عید فطر در عربستان سعودی کنسرت برگزار کردند و در اطلاعیههای آن نوشته بود، مخصوص زنان.
ورود خوانندگان زن دنیای عرب به عربستان و برگزاری کنسرت آن هم در ایام تعطیلات عید فطر در یک مناسبت مذهبی، تنها پدیده جدید این روزهای عربستان سعودی نبود. طرح محمد بن سلمان ولیعهد سعودی که از آن به عنون طرحی برای سکولار کردن عربستان یاد شده، شامل ابعاد مختلف تفریحات و سرگرمی در همه وجوهش بود؛ از افتتاح سالنهای جدید سینما با فیلمهای هالیوود بعد از چند دهه در عربستان گرفته تا برگزاری دوره مسابقات «ورقبازی» که در فروردین ۱۳۹۷ برگزار شد.
اولین مسابقات «ورق بازی» در عربستان سعودی رسما از چهارم تا هشتم آوریل در شهر ریاض، پایتخت این کشور برگزار شد و حتی روحانیون وهابی مثل «عادل بن سالم بن سعید الکلبانی» از مبلغان سعودی و امام جماعت نمازهای تراویح مسجد الحرام ( از سال ۱۳۸۷) در آن حاضر شدند.