در روز چهارم خرداد سال جاری بود که کردها اعلام کردند که از استان الحسکه در شمال شرق سوریه عملیات خود علیه گروهک تروریستی داعش را به منظور آزادسازی استان الرقه (پایتخت داعش در سوریه) از جهت (شمال) آغاز کرده اند.
در همان زمان بود که ‘ابراهیم ابراهیم’ نماینده حزب ‘اتحادیه دموکراتیک سوریه’ اعلام کرد که عملیات این گروه علیه داعش با پشتیبانی جنگنده – بمب افکن های آمریکایی صورت گرفته است.
وی پیشتر نیز گفته بود که نیروهای کرد تصمیم دارند ضمن هماهنگی با مسکو و واشنگتن، حمله به شهر رقه مقر گروه تروریستی داعش در سوریه را آغاز کنند.
نیروهای ارتش سوریه نیز اواسط خرداد ماه عملیات آزادسازی رقه را از جنوب شهر الطبقه در ۵۰ کیلومتری دریاچه فرات در غرب شهر رقه آغاز کردند.
نیروهای ارتش سوریه با پشتیبانی هوایی جنگنده – بمب افکن های این کشور و روسیه طی چند روز به پنج کیلومتری فرودگاه نظامی الطبقه در استان رقه رسیدند، ولی پس از چند روز از مواضع آزاد شده عقب نشینی کردند.
نیروهای ارتش سوریه در مدت درگیری مداوم چند روزه با تروریست های داعش توانسته بودند بیش از۶۰ کیلومتر در عمق و ۲۵ کیلومتر در عرض وارد مرزهای اداری استان رقه شوند.
نیروهای کرد نیز هم اکنون در ۶۰ کیلومتری شمال شرق الطبقه بدون پیشروی در این منطقه حضور دارند و تمرکز اصلی این نیروها بر آزادسازی شهر منبج در حومه شمال حلب است که حدود دو هفته است در عین محاصره کامل این شهر از سوی نیروهای کرد سوریه، برخی از محلات منبح به عنوان گلوگاه گروه تروریستی داعش از دست تروریست های داعش آزاد شده است.
این درحالی است که تروریست های داعش نیز با چند خودروی بمب گذاری شده انتحاری در محور منبج به کردها حمله کرده اند.
براساس گزارش ها، هدف حمله ارتش سوریه به الطبقه پراکنده سازی و تضعیف قدرت گروه تروریستی داعش در دفاع از شهر منبج بود که کردها به دنبال گرفتن این شهر هستند.
مرکز موسوم به دیده بان حقوق بشر سوریه گزارش داده که حملات ارتش سوریه و نیروهای کرد از سوی نیروی هوایی ارتش روسیه و ائتلاف بین المللی به سرکردگی آمریکا پشتیبانی می شود.
مدیر این دیده بان با توجه به همزمانی این حملات گفت: این حملات با هماهنگی بین المللی بین روسیه و آمریکا صورت می گیرد.
** اهداف آمریکا از حضور در سوریه
حدود یکماه و نیم پیش بود که رسانه های غربی – عربی خبر حضور ۲۵۰ نیروی آمریکایی در استان الحسکه در شمال شرق سوریه را اعلام کردند و این خبر با آغاز عملیات کردها علیه تروریست های داعش در الرقه وارد مرحله اجرایی شد؛ هرچند نیروهای آمریکایی در خطوط نبرد کردها علیه داعش در سوریه حضور ندارند، ولی همین که آنها در اتاق عملیات کردها در استان الحسکه عملیات ضدداعشی کردها را هدایت می کنند، خود قابل توجه است؛ البته جنگنده – بمب افکن های آمریکایی مواضع محل درگیری داعش با کردها را نیز بمباران می کنند.
چند ماه است که آمریکا در سوریه به دنبال فتنه انگیزی دیگری نیز می باشد؛ آمریکایی ها طی چند ماه گذشته اقدام به ایجاد ارتشی موسوم به ‘ارتش جدید سوریه’ برای دخالت در این کشور و در ظاهر مقابله با داعش کرده اند؛ چند روز پیش شماری از این نیروها توسط هواپیماهای آمریکایی و با چتر در شهر مرزی البوکمال در مرزهای شرق سوریه و در استان دیر الزور فرود آمدند که تروریست های داعش طی چند ساعت شمار زیادی از آنها را کشتند؛ این موضوع بار دیگر شکست برنامه آموزش مخالفان مسلح سوری ظرف دو سال گذشته توسط آمریکایی ها را در اذهان تداعی کرد.
مهم ترین اهدافی که پای آمریکایی ها را در سوریه باز کرده به قرار زیر است:
– عقب نماندن از روس ها در حل بحران سوریه
– کلید زدن تجزیه سوریه با حمایت از کردها
– نشان دادن چهره متفاوت از خود در قضیه سوریه در اذهان مردم جهان (علیرغم این که آمریکایی ها در کنار سعودی ها، قطری ها، ترک ها و رژیم صهیونیستی از ایجاد کنندگان، حامیان و تجهیزکنندگان گروهک تروریستی داعش هستند ولی می خواهند خود را منجی مردم سوریه نشان دهند.)
– جلوگیری از توسعه قدرت ایران و حزب الله در منطقه (کشورهای وابسته به آمریکا در منطقه همانند ترکیه، عربستان و قطر ادعا کرده بودند که قضیه سوریه را بین دو تا سه ماه فیصله خواهند داد ولی با ورود ایران و حزب الله لبنان به بحث بحران سوریه، این کشور تاکنون شش سال مقاومت کرده است).
– قصد آمریکا از عملیات مشترک با کردها در سوریه به هیچ وجه سیطره بر شهر رقه نیست، بلکه سیطره و تثبیت موقعیت کردها در مناطق شمالی استان رقه در طول نوار مرزی با ترکیه است که هم اکنون در اختیار داعش قرار دارد.
– اتصال کامل مناطق کردنشین استان حسکه در شمال شرق سوریه تا شهر کردنشین عفرین در شمال استان حلب از دیگر اهداف عملیات مشترک آمریکا است.(یعنی حضور کامل کردها در مناطق شمال سوریه – جنوب ترکیه، که این طرح عملا مناطق کرد نشین سوریه را تحت کنترل آمریکا قرار می دهد.)
– یکی دیگر از اهداف آمریکا در سوریه جنگ با گروهک تروریستی خودساخته داعش است، زیرا تاریخ مصرف داعش برای آمریکا تمام شده و این گروهک دیگر تامین کننده منافع آمریکا در منطقه نیست بلکه در مقابل برای یانکی ها دردسرساز نیز شده است (همانگونه که چند روز پیش در خبرها اعلام شد که یک عنصر داعشی به نام عمر صدیقی متین، ۲۹ ساله، که شهروند آمریکا بود اقدام به تیراندازی مرگبار در یک باشگاه شبانه در شهر اورلاندو ایالت فلوریدای آمریکا کرد که منجر به کشته شدن ۵۰ همجنس باز و زخمی شدن ۵۳ نفر دیگر شد).
** نتیجه
با گذشت بیش از شش سال از جنگ تحمیلی به سوریه باید گفت که حضور و دخالت آمریکایی ها در سوریه که بدون هماهنگی با دولت سوریه انجام شده برای اجرای نقشه آمریکایی ها همچون ضربه به مقاومت اسلامی منطقه، تجزیه سوریه و حمایت از امنیت رژیم صهیونیستی می باشد، هر چند باید به این مساله توجه کرد که آمریکایی ها خواهان حضور مستقیم در بحران سوریه نیستند چرا که تلفات نیروهای آمریکایی در سوریه بر روی آرای دموکرات ها در انتخابات آینده ریاست جمهوری این کشور تاثیری منفی خواهد گذاشت؛ البته آمریکا شاید حضور مستقیم در جنگ سوریه نداشته است، اما به مهم ترین هدف خود در این کشور که همان تضعیف ارتش سوریه با حمایت گروه های تروریستی رسیده است.