اگر تا چندی پیش قیمت دلار چه از نوع واقعی و چه از نوع غیرواقعی آن در بازار یا کف خیابان مشخص می شد، مدتی است نرخ های غیرواقعی دلار، در کانال های تلگرامی دلال ها تعیین می شود.
به گزارش «انتخاب»، صورت مسئله ساده است؛ برخی دلال های ارز، با سوءاستفاده از فضای روانی ایجادشده در ماه های اخیر، و با آگاهی از میزان اثرگذاری فضای مجازی بر این جو روانی، به جای چهارراه استانبول، راه کانال ها و گروه های تلگرامی را پیش گرفته اند و بدون زحمت در همان جا، قیمت دلار را بالا و پایین می کنند.
به همین دلیل است که قیمت دلار در کانال های متعلق به این دلال ها گاه حتی به صورت دقیقه ای و در هر ساعتی از شبانه روز اعلام می شود. به طور مثال، برخی از این کانال ها، نرخی برای دلار اعلام می کنند و یک دقیقه بعد ۱۰۰ تومان روی آن نرخ می گذارند! دو دقیقه بعد هم، ۱۰۰ تومان دیگر روی نرخ قبلی می گذارند! کسی هم نمی پرسد چگونه در یک یا دو دقیقه نرخ ناگهان جابجا شد. مگر در این چند ثانیه یا دقیقه چقدر معامله اناجم شده که معیار یک نرخ جدید باشد.
در گروه های متعلق به این دلال ها هم اوضاع به همین شکل است؛ دلال ها نوعی بازار عرضه و تقاضای مصنوعی با اعمال نفوذ وحشتناک راه انداخته اند. در این گروه ها، کسی تقاضای دلار با قیمت خاصی می کند و اگر فروشنده ای آن را پذیرفت، به وی می فروشد. برعکس این کار نیز مرسوم است یعنی فروشنده دلار خود را به فروش می گذارد. حالا تصور کنید در این گروه ها، که گردانندگان آن دلال ها هستند، فردی ناشناس تقاضای دلار با قیمت ۱۸ هزار تومان بکند و فرد دیگری از همدستان او، آن را بپذیرد و یک معامله صوری انجام دهند. نتیجه آن است که اعضای دیگر گروه به غلط تصور می کنند که قیمت دلار به ۱۸ هزار تومان رسیده. همین بازی، باعث تلاطم قیمت ها می شود و در نهایت سودهای کلان به جیب دلال ها می رود.
این دلال ها از هر بهانه ای هم برای این بازی استفاده می کنند. به طور مثال دو روز پیش اعلام شد که قیمت دلار پس از نطق ترامپ در سازمان ملل افزایش یافت حال آنکه سیدرضی آقامیری، عضو هیات نمایندگان اتاق بازرگانی تهران به «انتخاب» گفته است «افزایش قیمت دلار ربطی به نطق ترامپ نداشت؛ اصلا او چیز جدیدی نگفت که روی نرخ ارز تاثیری بگذارد. یعنی شاید اگر این حرف ها را هم نمی زد نرخ ارز پایین نمی آمد.»
نکته قابل تامل اینکه در فضای ایجادشده فعلی، هجوم مردم به بازار دلار و تلاش برای خرید ارز بدون آنکه نیازی به آن داشته باشیم، و از آن بدتر، هجوم به گره های تلگرامی مذکور متعلق به دلال ها، عملا بازی کردن در زمین دلال ها و برآورده کردن خواست آنهاست. در واقع اگر افرادی از مردم چنین کنند، به دست خودشان، وضعیت دلار د به طور کلی اقتصاد کشور و در نتیجه زندگی خود را بغرنج تر و اسفبارتر کرده اند.
به نظر می رسد ساده ترین راه برای در امان ماندن از این حربه دلال ها، عدم اعتماد مردم به این کانال هاست. اگر مردم به این کانال ها و گروه ها و قیمت گذاری های غیرواقعی آنها توجهی نکنند و صرفا در صورت نیاز، از راه های عادی دلار موردنیاز خود را تامین کنند، حربه دلال ها با توجه به نبود مشتری واقعی که فریب قیمت نادرست آنها را بخورد، به خودی خود، از بین خواهد رفت.