جمعه , ۳۰ ام آذر ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۸:۱۳ بعد از ظهر به وقت تهران

چه اتفاقی در در هریرود افتاد؟

فرمانده نیروی انتظامی با رد ادعای غرق کردن اتباع افغان توسط مرزبانان ایران در رودخانه هریرود، خواستار همکاری بیشتر طرف افغان در جریان تحقیقات مشترک شد. برخی از اتباع افغان بعد از غرق شدن تعدادی از همسفران خود در رودخانه هریرود مدعی شدند مرزبانان ایران آنها را پس از شکنجه به داخل رودخانه انداخته بودند؛ ادعایی که یک ماهی است با واکنش‌هایی از مسؤولان دو کشور همراه بوده است.

در هریرود چه اتفاقی افتاد؟

به گزارش جام‌جم، اواخر اردیبهشت امسال خبری به نقل از برخی مقامات افغانستان و شاهدان مطرح شد که گفته شده بود مرزبانان ایرانی پس از شکنجه ۴۶ مسافر افغان، آنها را در روز ۱۲اردیبهشت ۱۳۹۹ وادار به پریدن به داخل رودخانه در مرز مشترک دو کشور کردند. به گفته رئیس هیأت تحقیق افغانستان، ۴۶ شهروند افغانستان وارد خاک ایران شده بودند که از این تعداد ۱۲ نفر کشته ۱۷ نفر ناپدید و ۱۷ نفر دیگر نیز نجات یافته‌اند. طهماسی گفته است، قربانیان از ولایت‌های هرات و فاریاب هستند.در ادامه چند مرد افغان مقابل دوربین شبکه‌های خبری قرار گرفته و ادعا کردند، مرزبانان ایران بعد از شکنجه، آنها را مجبور کردند به داخل رودخانه بپرند.

 

رد یک ادعا
پس از طرح این ادعاها، مرزبانی ایران و سخنگوی وزارت خارجه آن را قویا رد کردند و از طرف افغان خواستند مستندات خود را ارائه کند.مستنداتی که به گفته رئیس پلیس کشور هنوز ارائه نشده است.
چند روز قبل، سخنگوی وزارت خارجه ایران در جمع خبرنگاران گفت: این اتفاق نه در خاک ایران و نه توسط عوامل ایران رخ داده است. احتمال دارد هیاتی از ایران ظرف روزهای آینده به افغانستان سفر کند که محور گفت‌وگوی آنها اتفاقات حوالی هریرود است.
در ادامه معاون وزیر خارجه به این کشور سفر کرد و بعد از بررسی ابعاد و اسناد طرف مقابل اعلام کرد: تحقیقات ما دال بر این است که به هیچ وجه، مرزبانان ایرانی دخالتی در این کار نداشته‌اند.

 

افغانستان همکاری کند
با گذشت یک ماه از این حادثه، فرمانده نیروی انتظامی دیروز با رد ادعای غرق کردن اتباع افغان توسط مرزبانان ایران در مرز تایباد گفت:غرق شدن چند تبعه افغانستانی در رودخانه مشترک مرزی و در خاک کشور افغانستان ارتباطی با مرزبانی نداشته و در بررسی‌ها مشخص شد قصوری از سوی مرزبانان ایران صورت نگرفته است.همچنین انتظار می‌رود طرف مقابل درخصوص بررسی مشترک ادعاهای طرح شده، تیم‌هایی اعزام کند که بتوانیم پاسخگوی دو ملت باشیم. از سوی دیگر، شرایط جوی و بارندگی‌های پی در پی و افزایش حجم آب رودخانه در آن ایام و تاریکی شب می‌تواند عامل موثری بر این حادثه ادعایی باشد.
سردار حسین اشتری خاطرنشان کرد: مشخصات افرادی که به صورت غیرمجاز وارد خاک ایران می‌شوند، گرفته شده و آثار و علائم بیومتریک‌شان نیز ثبت می‌شود، بنابراین مسوولان مربوط در دولت افغانستان باید مشخصات افراد جان باخته و آثار و علائم بیومتریک آنان را ارائه دهند تا با سوابق موجود مطابقت داده شود که آیا این افراد وارد کشور جمهوری اسلامی ایران شده اند یا خیر؟ که تاکنون چنین اقدامی از سوی آنان صورت نگرفته است.
وی تصریح کرد: مهم‌ترین سوال و ابهام در ارتباط با این حادثه، چرایی تخلیه پاسگاه‌های مرزی افغانستان طی سال‌های اخیر از سوی آن کشور است که مغایر با پروتکل‌های مرزی بوده و دو کشور باید مسوولیت‌های حقوقی و قانونی خود را در مناسبات مرزی به عهده بگیرند.سال گذشته بالغ بر ۷۵۰ هزار نفر از اتباع غیرمجاز افغانستانی از طریق مرزهای رسمی به سوی این کشور بدرقه شده‌اند. همچنین هزاران نفر که قصد ورود غیرقانونی به خاک جمهوری اسلامی ایران را داشته‌اند با حفظ کرامت انسانی به کشور افغانستان بازگردانده شده‌اند .
فرمانده نیروی انتظامی خاطرنشان کرد: انتظار داریم کشور برادر و دوست و همسایه هم به قوانین و مقررات مرزی کشور ما احترام گذاشته و همانند مرزبانان ایران در برقراری امنیت و کنترل بیشتر مرزها اهتمام ویژه ای داشته باشند و از مسوولان آن کشور می‌خواهیم به دور از تحریف و القائات منفی دشمنان و هیجانات رسانه ای با نگاهی به تاریخ روابط فی مابین زمینه بررسی مشترک این رخداد را در فضایی غیرسیاسی و کارشناسی فراهم کرده و اجازه ندهند دشمنان دو ملت ایران و افغانستان از این رخداد برای موج سواری و اختلاف‌افکنی سوءاستفاده کنند.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *