از دختربچه ۹ ماهه تا مرد ۶۰ ساله به این مسمومیت دچار شده و تا لحظه تنظیم این گزارش ۸ نفر نیز جان خود را از دست داده اند. چرا این پدیده رخ داده و جزئیات آن چیست؟
مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور میگوید: مسمومیت به دلیل قارچهای سمی امسال بسیار متفاوت از سالهای گذشته است. در سالهای پیش نیز این مسمومیتها رخ میداد، اما عوارض آن مانند مسمومیتهای غذایی ساده بود که با چند مرحله درمان برطرف میشد.
امسال، اما مسمومیتها کاملا متفاوت است و در برخی موارد به ضعف، کما و مرگ رسیده است. قارچهای طبیعی که در کوهها و مناطق آزاد رشد میکنند دارای این مسمومیت هستند و افراد محلی که از آن استفاده میکنند دچار مسمومیت شده اند.
سمهای این قارچها به گونهای است که حتی از راه تماس با دست نیز به بدن منتقل میشود و فرد را دچار مسمومیت شدیدی میکند./هفت صبح
اما چه نوع قارچی را نباید خورد؟ و روش تشخیص قارچ سمی از خوراکی چیست؟
برای شناسایی قارچهای سمی از خوراکی فقط یک راه دقیق و مطمئن وجود دارد و آن هم آزمایشگاه است و فقط شناسایی جنس و گونه کافی نیست زیرا در بین قارچهای خوراکی، قارچ سمی و در بین قارچهای سمی، قارچهای خوراکی وجود دارد.
گاهی گفته میشود قارچهای سمی در اثر قطعه قطعه شدن تغییر رنگ میدهند و هنگام طبخ اگر سکه نقره در مجاورت آنها قرار گیرد سکه سیاه میشود. این قضاوتهای عجولانه در تفکیک گونههای سمی و خوراکی نه تنها هیچ ارزشی ندارد بلکه گاهی سبب ایجاد مسمومیتهای خطرناکی نیز میشود.
قارچهای سمی یا خوراکی تازه سکه نقره یا پیاز را سیاه نمیکند بلکه قارچهای فاسد یا در حال فساد مواد گوگرددار از خود تولید مینماید که موجب سیاه شدن بعضی از اجسام میگردد. بنابراین این گونه شواهد هیچ سندیت علمی نداشته و تنها از طریق آزمایش قارچ است که میتوان به سمی بودن آن پی برد.
علائم مسمومیت با قارچ سمی
تهوع، استفراغ، اسهال و دل پیچه از بارزترین علائم مسمومیت با قارچ است. تعرق نیز در کنار علائم مغزی نظیر توهم، خواب آلودگی و تشنج علائم دیگری است که به مسمومیت قارچ مربوط می شود.
مسمومیت با قارچ بسیار خطرناک است. به طوری که علائم دیررسی شامل مسمومیت کبدی، کلیوی یا آسیب های مغزی امکان دارد در روزها یا هفته های بعد از مصرف قارچ سمی ظاهر شود.