شاید جالب باشد که از ۷ انتقال گرانقیمت بازیکنان ایرانی در چند سال اخیر آگاه شوید.
۱۹ میلیون یورو برای علیرضا جهانبخش، انتقالی رکوردشکن برای باشگاه برایتون و کشور ایران بود. برایتون، تا به حال چنین رقمی را برای هیچ بازیکنی پرداخت نکرده بود و هیچ بازیکن ایرانی هم سابقه نداشت با این رقم، در بازار جابجا شود. عدد رکوردشکنی برای ایران، پررنگتر بود و بیشتر از سه برابر افزایش پیدا کرد.
سال ۱۹۹۹ که پرسپولیس مهدویکیا را به هامبورگ فروخت، سود فوق العادهای کرد و ۳،۵ میلیون یورو به جیب زد. رقمی که تا بیشتر از یک دهه، جابجا نشد و مهدویکیا گرانترین انتقال بین بازیکنان ایرانی باقی ماند. سال ۲۰۱۴ که دژاگه لیگ برتر انگلیس را برای سفر به قطر ترک کرد، این رقم تا ۶،۳ میلیون یورو بالا رفت و دژاگه، تا ۴ سال صاحب این جایگاه بود. حالا جهانبخش، با رقمی به برایتون رفته که بیشتر از سه برابر رقم انتقال دژاگه است.
جهانبخش، رکوردهای زیادی را در فوتبال ایران جابجا کرده و بعید به نظر میرسد به این زودی، کسی بتواند او را پشت سر بگذارد. او با ارزش ۱۸ میلیون یورو در ترانسفر مارکت، با اختلاف دو برابری نسبت به سردار آزمون با ارزشترین بازیکن ایران است. با قیمتی سه برابر دژگه، گرانترین ترانسفر یک بازیکن ایرانی را رقم زده و مجموعا، ۲۱ میلیون یورو توسط باشگاههای مختلف برای او پرداخت شده است.
مرور ۷ انتقال گرانقیمت بازیکنان ایرانی بر اساس اطلاعات سایت ترانسفر مارکت، نشان میدهد قبل از جهانبخش، چه بازیکنانی توانستهاند با ارزشی بالا بین باشگاهها جابجا شوند.
علی کریمی از پرسپولیس به الاهلی
سال ۲۰۰۱ / ۲،۵ میلیون یورو
امیر عابدینی که استاد پول درآوردن از بازیکنان ایرانی است، کریمی را با ۲،۵ میلیون یورو به الاهلی فروخت. کریمی در این باشگاه، نمایشی فوق العاده داشت و به بایرن رفت اما بخاطر قرارداد آزاد، پولی به الاهلی نرسید.
اشکان دژاگه از وولفسبورگ به فولام
سال ۲۰۱۲ / ۲،۵ میلیون یورو
درخشش دژاگه با پیراهن وولفسبورگ، باعث شد فولام سراغ او برود و ۲،۵ میلیون یورو برای خرید این بازیکن پرداخت کند. دژاگه فصل آخر حضور فولام در لیگ برتر، بهترین بازیکن تیمش بود اما نتوانست جلوی سقوط فولام را بگیرد و از این باشگاه جدا شد.
علی دایی از آرمینیا بیلفلد به بایرن مونیخ
سال ۱۹۹۸ / ۲،۵۵ میلیون یورو
حضور دایی در بوندسلیگا، موفق بود و بایرن که دنبال یک مهاجم قد بلند میگشت او را به خدمت گرفت. آنها برای خرید دایی، ۲،۵۵ میلیون پرداخت کردند. هر چند یک سال بعد او را فروختند اما همین مسیر، برای آنها از لحاظ مالی سودآور بود.
علی دایی از بایرن مونیخ به هرتابرلین
سال ۱۹۹۹ / ۲،۷ میلیون یورو
دایی در بایرن موفق نبود و بعد از قرار گرفتن در لیست فروش، بلافاصله پیشنهاد هرتا را دریافت کرد. تیم پایتخت، در دوران طلایی روزهای خوبی با دایی داشت و این خرید گرانقیمت او، کاملا برای آنها مفید بود.
مهدی مهدویکیا از پرسپولیس به هامبورگ
سال ۱۹۹۹ / ۳،۵ میلیون یورو
فرستادن مهدویکیا به آلمان، سود فوق العادهای برای پرسپولیس داشت. ابتدا او قرضی به بوخوم رفت، سپس به هامبورگ قرض داده شد و در مرحله اول، پرسپولیس ۱،۲۵ میلیون یورو گرفت. یک سال بعد قرارداد او با ۲،۲۵ میلیون یورو دائمی شد تا این سبک بازیکن فروختن عابدینی، مجموعا ۳،۵ میلیون یورو از یک ترانسفر برای پرسپولیس درآمد داشته باشد. مهدویکیا در آلمان، تبدیل به یکی از مهمترین بازیکنان تیم و دومین خارجی محبوب تاریخ باشگاه شد.
اشکان دژاگه از فولام به العربی
سال ۲۰۱۴ / ۶،۳ میلیون یورو
پس از یک فصل رویایی با فولام، انتظار میرفت دژاگه به تیمی بزرگتر در انگلیس یا آلمان برود. با این حال، پیشنهاد بزرگ العربی و حقوق افسانهای، دژاگه را به فوتبال قطر برد. پرداخت ۶،۳ میلیون یورو به فولام، باشگاه دژاگه را هم به این انتقال راضی کرد.
علیرضا جهانبخش از آلکمار به برایتون
سال ۲۰۱۸ / ۱۹ میلیون یورو
غیر قابل پیشبینی نبود که آقای گل ایرانی فوتبال هلند، با ترانسفری بزرگ به ایتالیا یا آلمان برود. با این حال، ناگهان مقصد او به سمت لیگ برتر و برایتون چرخید. برایتون برای خرید جهانبخش، رکورد نقل و انتقالاتش را شکست و ۱۹ میلیون یورو به حساب آلکمار ریخت.