از آب نارنج برای خوشبو کردن و بهبود طعم غذا استفاده میشود و در صنعت عطرسازی و شامپو سازی هم کاربرد دارد، اما نارنج در طب سنتی نیز کاربرد بسیاری دارد، از این میوه برای درمان سرفه و سینه درد، تقویت معده و … استفاده می شود.
: از دیدگاه طب ایرانی تمامی ترشمزهها به اعصاب ضرر میرسانند،اما از بین ترشمزهها، نارنج کمترین ضرر را برای اعصاب دارد،زیرا در آب نارنج مادهای صمغی و لعابی وجود دارد که آن را در بین مرکبات ممتاز کرده است.
نارنج میوهای از خانواده مرکبات و با نام علمی Citrus aurantium است، میوه نارنج از میوههای پرکاربرد و با محصولات جانبی متعدد در فصل سرما است که اسم فارسی آن نارنگ است.
طبیعت میوه نارنج از دیدگاه طب ایرانی، سرد و خشک است، ولی مزاج پوست زرد و شکوفه آن گرم و خشک است، طبق اصول طب ایرانی تمامی ترش مزهها به اعصاب ضرر میرسانند، اما از بین ترشمزهها نارنج کمترین ضرر را برای اعصاب دارد.
خواص نارنج در طب سنتی
زیرا در آب نارنج مادهای صمغی و لعابی وجود دارد که آن را در بین مرکبات ممتاز کرده و به علت همین مواد است که ترشی آن برای عصبها ضرر کمتری دارد و برای سرفه و درد سینه مفید است.
اگر آب نارنج را با عسل مخلوط و مصرف شود، از زیان آن خواهد کاست، اگر مبتلا به درد سینه و سرفه گرم هستید یک عدد نارنج را از میان دو قسمت کرده کمی نبات کوبیده و کمی نشاسته روی آن بپاشید و بعد آن را روی آتش بگذارید تا یکی دو جوش بزند و سپس آن را بهصورت مکیدنی میل کنید.
خواص پوست نارنج
پوست این میوه هم سرشار از خاصیت و طبیعت و مزاج آن گرم و خشک است، از خلال پوست نارنج میتوان مانند خلال پوست پرتقال مربا تهیه کرد و هم با خیساندن آن در سرکه ترشی ساخت.
مربا و ترشی پوست نارنج تقویتکننده معده است، مصرف حدود ۴ گرم از پوست خشک نارنج برطرف کننده حالت تهوع و استفراغ است و باعث خارج شدن انگلهای دستگاه گوارش میشود.
اگر نارنج را بهصورت کامل و با حرارت کم و به همراه کمی آب پخته تا اجزایش از هم جدا شود و سپس آن را بر روی پوست و مو خود بمالید متوجه خواهید شد که یک نرمکننده بسیار مفید برای پوست و مویتان پیدا کردهاید همچنین این مخلوط در رفع خارشهای پوستی نیز مؤثر است.