دوشنبه , ۳ ام دی ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۶:۱۰ قبل از ظهر به وقت تهران

نشانه های کمبود امگا ۳ در بدن/ فواید و مضرات امگا۳ چیست؟

اسید چرب امگا ۳ خانواده‌ای از اسیدهای چرب اشباع نشده هستند که اولین پیوند دوگانه آن‌ها بین سومین و چهارمین کربن در زنجیره کربنی قرار گرفته‌است؛ اسیدهای چرب امگا ۳ برای تنظیم فعالیت‌ های بدن انسان ضروری هستند؛ ولی در بدن انسان ساخته نمی‌شوند؛ بنابراین باید با انتخاب یک رژِم غذایی مناسب نیاز بدن به امگا۳ را تامین کنیم.

کمبود امگا ۳ در بدن نشانه های مختلفی دارد برخی از این نشانه ها عبارتند از :

خستگی
دردعضلانی
 خشکی وخارش پوست صورت
جوش صورت
زخم دهان
سردرد
 دیابت نوع۲
بیماری های قلبی
شکننده بودن موهاوناخن و…

فواید امگا ۳ برای بدنسلامت قلب

امگا ۳ موجود در ماهی کمک به تنظیم ضربان قلب، کاهش فشار خون، جلوگیری از لخته شدن خون و کاهش هر نوع التهاب در بدن می کند که همه این عوامل باعث کاهش خطر سکته قلبی و مغزی می شود.

چربی های امگا ۳ همچنین سطح تری گلیسرید و کلسترول بد(LDL) را کاهش و کلسترول خوب(HDL) را افزایش می دهند. کافی است ۲ الی ۳ وعده ماهی در هفته مصرف نمایید تا ۵۰ درصد از خطر سکته قلبی بکاهید.

پیشگیری از سرطان

برخی از تحقیقات نشان می دهند مصرف مقدار مناسب اسیدهای چرب امگا ۳ از پیشرفت سریع سرطان روده جلوگیری و از شانس ابتلا به سرطان پروستات در مردان و سینه در زنان می کاهد.

سلامت مغز و پیشگیری از افسردگی

بخش اصلی مغز از چربی ساخته شده است، زمانی که مقدار کافی از اسیدهای چرب امگا ۳ از طریق جریان خون به مغز برسد به بهترین شکل به فعالیت خود ادامه می دهد. اسیدهای چرب غیر اشباع ارتباط بین سلول های مغز را تسریع و از التهاب در بخش های مختلف مغز کاسته و کمک به کاهش روند پیری سلول ها می نمایند.

در کنار درمان استاندارد پزشکی استفاده از مکمل های امگا ۳ کمک به بهبود وضعیت در بیماران مبتلا به آلزایمر و افسردگی می کند.

پوکی استخوان و درد مفاصل

پوکی استخوان یک بیماری شایع در افراد مسن و بالای ۵۰ سال است، خانم ها بیش از آقایان به آن مبتلا می شوند، یکی از دلایل اصلی پوکی استخوان افت میزان هورمون های ترشح شونده از غدد فوق کلیوی است که بعد از سن یائسگی رخ می دهد. امگا ۳، ویتامین D و عناصر روی و منیزیم کمک به تقویت غدد فوق کلیوی و ترشح بیشتر هورمون هایی می کنند که در متابولیزم کلسیم و پیوند آن به استخوان ها نقش دارند.

بسیار مهم است که خانم ها از ۴۰ سالگی برای جلوگیری از بروز پوکی استخوان در سنین بالا و مشکلات مفاصل با یک برنامه غذایی متعادل و استفاده از مکمل های غذایی میزان کافی کلسیم، منیزیم، روی، ویتامین D و اسیدهای چرب امگا ۳ دریافت کنند. بیماری پوکی استخوان بویژه در زنان بالای ۵۵ سال درمان قطعی ندارد و صرفا می توان از روند پیشرفت آن جلوگیری نمود.

در مواردی که فرد دچار مشکلاتی از قبیل درد و سایش مفاصل است مصرف امگا ۳ در کنار سایر ترکیبات مفید برای غضروف ها از قبیل گلوکزامین و کندرویتین کمک به بهبود وضعیت بیمار می کند.

منابع طبیعی اسیدهای چرب امگا ۳ کدام اند؟

منابع طبیعی و خوب اسیدهای چرب امگا ۳ شامل:

ماهی های سردآبی همچون ماهی تن، سالمون، قزل آلا و ساردین
روغن جگر ماهی
روغن تخم کتان و کلزا
لوبیای سویا
گردو

AHA توصیه می کند که به منظور تامین نیاز بدن به اسیدهای چرب امگا ۳ افراد هفته ای دوبار ماهی مصرف نمایند.

خطرات مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ کدام است؟

تاثیرات جانبی – اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند باعث ناراحتی معده و یا اسهال شوند. این تاثیرات در مقادیر بالاتر بدتر می شوند.

تداخلات – اگر از داروهای رقیق کننده خون، داروهای ضدپلاکت و یا مسکن های ضدالتهابی استفاده می کنید، درباره مصرف اسیدهای چرب امگا ۳ با پزشک خود مشورت نمایید. ترکیب امگا ۳ با این داروها می تواند باعث افزایش خونریزی شود.

خطرات – زنان باردار، افرادیکه دیابت دارند، در خطر بالای خونریزی هستند و یا کلسترول LDL آنها بالا است، باید پیش از مصرف مکمل های حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ با پزشک خود مشورت نمایند.

خوردن ماهی عموما بهترین راه برای دریافت اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد. اما بیاد داشته باشید که بعضی از ماهی ها همچون شاه ماهی خال مخالی، نیزه ماهی و … میزان بیشتری جیوه داشته و مصرف آنها توصیه نمی شود. هرچند بنظر می رسد که فواید ماهی از مضرات آن بیشتر است، اما مصرف این ماهی های پر از جیوه توصیه نمی شود.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *