جمعه , ۲۱ ام دی ماه سال ۱۴۰۳ ساعت ۸:۱۷ قبل از ظهر به وقت تهران

«آقا سامیار عصبانی» رهاسازی شد! +عکس

مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر در ایران با بیان این‌که کشتار یگانه پستاندار خزر در استان گیلان همچنان ادامه دارد از رهاسازی «آقا سامیار عصبانی» در میانکاله خبر داد.

خبرگزاری مهر: فُک خزری یکی از پستانداران کمیاب آبزی دنیا و یگانه پستاندار دریای خزر است که در دهه‌های اخیر به دلیل صید بی‌رویه و به هم خوردن شرایط زیستی و همچنین کاهش شدید جمعیت نیازمند حمایت بین‌المللی است.

«لنی هارت» یک مرکز خیریه در هلند است که حدود نیم قرن برای حمایت فک کارکرده و همچنان در کشور‌های ایتالیا، اسپانیا، یونان، کره جنوبی و کانادا برای حفاظت از گونه‌های مختلف فک فعالیت می‌کند.

حدود ۱۰ سال پیش (۲۰۰۸ میلادی) مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» در جزیره آشوراده زیر نظر سازمان حفاظت از محیط‌زیست، شیلات و ماهیان خاویاری راه‌اندازی شد و پس از ۱۰ سال همچنان با کمک‌های مردم هلند اداره می‌شود.

فک خزر

 

صبح یکشنبه هفته جاری یک فُک نَر که ماهیگیران میانکاله اسمش را «سامیار» نهادند در تور ماهیگیران خاویاری گیر افتاد و ساعاتی بعد، پس از انجام نمونه برداری‌های لازم و پلاک گذاری در میانکاله رهاسازی شد.

رهاسازی این فک خزری نر بهانه‌ای شد تا با امیر صیاد شیرازی، مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» در جزیره آشوراده که به‌عنوان حامی یگانه پستاندار خزر، کارش را با مرکز هلندی به‌صورت تخصصی بر روی فُک خزری شروع کرده است، به گفتگو بنشینیم.

مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» به خبرنگار مهر اظهار کرد: ساعت ۸.۵ صبح یکشنبه بود که یکی از ماهیگیران با ماهیان خاویاری استان گلستان تماس می‌گیرد و اعلام می‌کند که یک فک در تور ماهیگیریش در میانکاله گیر افتاده است و با گروه امداد از آشوراده به میانکاله رفتیم.

فک نر عصبانی بود

امیر صیاد شیرازی ادامه داد: وقتی به میانکاله رسیدیم ماهیگیران فک را از تور درآورده و به قایق انتقال داده بودند، اما حیوان به شدت خشن و عصبانی بود و همه چیز را گاز می‌گرفت؛ لبش خونی بود، اما چیز خاصی نبود و یک خراش کوچک روی لبش ایجاد شده بود.

وی با اشاره به این‌که این فک نر پنج یا ۶ ساله بود، در پاسخ به این سوال که افتادن در تور علت عصبانیت فک بود، گفت: نه صرفا به خاطر افتادن در تور نبود، شخصیت فک‌ها باهم متفاوت است یکی آرام است و خیلی زود با این‌که در یک محیط بسته که انسان‌ها در کنارش هستند، کنار می‌آید و یکی هم مثل این فک نر بی طاقت است.

 

وی افزود: این فک آنقدر عصبانی بود که حتی حوله‌ای را که می‌خواستم با آن حیوان را بگیرم پاره کرد و مجبور شدم لباس یکبار مصرفم را درآورده و حیوان را با آن بگیرم.

مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» با بیان این‌که با وجود عصبانیت بالاخره فک را معاینه کردیم و خوشبختانه سالم بود و وزن خوبی داشت، اضافه کرد: پس از پلاک گذاری و نمونه برداری، چون هوا ابری بود و تا چند روز آینده دریا طوفانی است همان روز با کمک ماهیگیران فک را کمی با فاصله از تورها، رهاسازی کردیم تا اگر گروهی آمده باشند بتواند گروهش را پیدا کند.

تمام توانمان را گذاشته تا بتوانیم حامی مالی و اسپانسر داخلی پیدا کنیم، اما متاسفانه هنوز میسر نشده و همچنان با کمبود بودجه مواجه هستیم
وی با یادآوری این که ماهیگیران اسم این فک نر را «سامیار» گذاشتند، به فلسفه نامگذاری فک‌ها اشاره و تصریح کرد: از حدود دو سال و نیم قبل از ماهیگیران خواهش کردیم کسی که فک را نجات می‌دهد پس از این‌که جنسیت حیوان مشخص شد، برایش اسم انتخاب کند؛ آن زمان می‌خواستیم با نامگذاری، فک در ذهن ماهیگیران بماند، اما حالا آن‌ها بیشتر از ما اشتیاق و علاقه دارند و اگر ما فراموش کنیم یادآوری می‌کنند که روی حیوان اسم نگذاشته ایم.

صیاد شیرازی ادامه داد: به نظر می‌رسد کار جالبی بوده و احساس ماهیگیران هم درگیر شده؛ ماهیگیران اسم خودشان و یا فرزندانشان را روی فک‌ها می‌گذارند

وی به موضوع فرهنگسازی برای حمایت از فک‌ها در بین ماهیگیران و اهالی بومی منطقه هم اشاره کرد و گفت: تا به حال به دلیل کمبود نیرو و بودجه، آموزش‌ها بیشتر در استان گلستان و نیمه شرقی استان مازندران متمرکز شد، اما امسال در بحث آموزش نگاه ویژه‌ای به ماهیگیرانی که در حوزه خاویاری کار می‌کنند، خواهیم داشت.

وی با اشاره به این‌که ۹۰ درصد فک‌ها در تور ماهیگیران خاویاری گیر می‌افتند، بیان کرد: تور ماهیگیران خاویاری بزرگ است و سر فک‌ها در تور گیر می‌کند و وقتی حیوان تلاش می‌کند سر خود را از تور خارج کند، تور دورش می‌پیچد.

به گفته صیادشیرازی تور ماهیگیران پَره (سفید و کفال و …) تور‌هایی با سوراخ‌های کوچک است و صید هم کاسه‌ای است و اگر حیوان در کاسه گیر کند می‌تواند از روی آن فرار کند و به همین دلیل زیاد در تور‌های پره گیر نمی‌کنند.

وی اضافه کرد: امسال برنامه داریم از مهرماه آموزش‌های ویژه‌ای را برای تمام ماهیگیران سه استان (گیلان، مازندران و گلستان) شروع کنیم به ویژه در گیلان که خیلی کار نکردیم و عقب هستیم و البته تلفات فک‌ها در این استان هم کم نیست.

ماهیگیران گیلانی فک‌ها را با چوب دستی می‌زنند

مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» با اشاره به این‌که هنوز کشتار فک‌ها در استان گیلان ادامه دارد و ماهیگیران این استان با چوب دستی و نیزه این حیوانات را می‌زنند، تاکید کرد: به همین دلیل امسال باید وقت بگذاریم و گیلان را تحت پوشش قرار داده و فعالیت‌ها را گسترش دهیم.

وی با بیان این‌که امسال بنا داریم از بین داوطلبان ثبت نام کرده در هر استان چهار یا پنج نفر را به طور حرفه‌ای آموزش دهیم تا بتوانند به طور حرفه‌ای هم کار امداد و نجات و هم آموزش را انجام دهند، تصریح کرد: از اول مهر که فصل صید شروع می‌شود باید دوره‌های آموزشی را برگزار کنیم چراکه آموزش‌ها باید عملی بوده و فک باشد تا بتوانیم در کنار امداد و نجات، درمان فک‌ها را هم به افراد داوطلب آموزش دهیم.

کمپین ممنوعیت شکار فک در روسیه در اینستاگرام فعال است و به کمک مردم نیاز داریم تا بتوانیم تعداد امضاء الکترونیک را افزایش دهیم
صیاد شیرازی با یادآوری این‌که ثبت نام از داوطلبان برای شرکت در دوره‌های آموزشی از سال گذشته آغاز شده، گفت: تاکنون در هر استان شمالی حدود ۲۵ تا ۳۰ نفر ثبت نام کرده اند و تا قبل از مهر کار دسته بندی داوطلبان با توجه به علاقه و میزان آشنایی آن‌ها با فعالیت‌های ما در حوزه آموزش، پژوهش، پایش و امداد و نجات و … انجام می‌شود.

وی با بیان این‌که تعداد افراد حرفه‌ای و آموزش دیده به ویژه در استان گیلان بسیار اندک هستند، افزود: هرچند تمام توانمان را گذاشته تا بتوانیم حامی مالی و اسپانسر داخلی پیدا کنیم تا برای آموزش دهندگان حداقل دستمزدی درنظر بگیریم، اما متاسفانه هنوز میسر نشده و همچنان با کمبود بودجه مواجه هستیم.

مسئول مرکز درمانی تحقیقاتی فُک خزر «لنی هارت» با تاکید بر این‌که افرادی که به گروه ما ملحق می‌شوند باید واقعا عاشق و دوستدار طبیعت باشند تا بتوانند در کنار ما دوام بیاوردند، اضافه کرد: تلاش داریم تعداد آموزش دیده‌ها را افزایش دهیم تا در این دوره‌های آموزشی هم علاقمندان را شناسایی کنیم و هم بتوانیم در مواقع ضروری از آن‌ها کمک بگیریم.

وی همچنین به یک دغدغه بین المللی در حوزه حمایت از یگانه پستاندار خزر اشاره و تصریح کرد: کمپینی را در حمایت از فک‌های خزری راه انداختیم و با جمع آوری بیش از ۱۰۰ هزار امضاء، شکار فک در روسیه به مدت یکسال ممنوع شد و این کمپین همچنان فعال است تا قبل از پایان سال ۲۰۱۸ (یکسال ممنوعیت) با جمع آوری بیش از ۵۰۰ هزار تا یک میلیون امضاء، مجوز شکار به طور دائمی در روسیه از بین برود.

صیاد شیرازی با یادآوری این‌که تاکنون حدود ۱۵۰ هزار نفر در این کمپین امضاء خود را به ثبت رسانده اند، خاطرنشان کرد: این کمپین در اینستاگرام فعال است و هم اکنون به کمک مردم نیاز داریم تا بتوانیم تعداد امضاء الکترونیک برای ممنوعیت شکار در روسیه را افزایش دهیم.

امتیاز دهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *