حتی دوهفته انتظار و صبوری خانوادههای دانشآموزان برای چکشکاری شبکه «شاد» کافی نبود و همچنان مشکلات این شبکه آنها را ناشاد نگاه داشته است. البته بدیهی است که با توجه به دیجیتالی شدن آموزش در خیلی از کشورها و ضرورت های این نوع آموزش، داشتن چنین پلتفرم و سیستمی برای آموزش مجازی یک ضرورت است و شاد با رفع شدن اشکالات می تواند این وظیفه مهم را انجام دهد اما هنوز با ایرادهایی مواجه هست. سرعت لاکپشتی شبکه و موارد متعدد دیگر بر عجیب و غریببودن این سال تحصیلی افزوده است و نگرانیها آنموقع بیشتر میشود که نمیدانیم بالاخره شاد چه زمانی روبهراه میشود و کلاسها و آموزش مجازی روی ریل قرار میگیرد.
بیپناهی مدارس دولتی
این روزها فراوان میبینیم که بخشی از مدارس غیردولتی با خیالی آسوده و البته در فرایندی منطقی آموزش را به سمتوسوی شبکههایی غیر از شاد گسیل دادهاند و در بسیاری از موارد با مشکلات خیلی کمتری نسبت به مشکلات موجود در شاد، روند آموزشهای خود را به پیش میبرند؛ اما از آنجا که مدارس دولتی اجازه ورود به دیگر شبکهها را ندارند، آنها و دانشآموزانشان را در شرایط غیرعادلانه آموزشی قرار داده است. تعبیر رهبر انقلاب که اخیرا درباره مدارس دولتی اشاره کردند خانوادهها نباید احساس کنند فرزندانشان را به یک جای بیپناه میفرستند، اکنون با این تدابیر آموزش و پرورش مصداق پیدا کرده است.
شاد با این نقصهایش
-سرعت پایین شاد را واقعا نمیتوان نادیده گرفت، گاهی حتی در ارسال یک متن هم ناتوان است. همین دیروز خودم شاهد بودم که یک معلم برای سرعت پایین شبکه، کلاس را تعطیل کرد. او از واژه «افتضاح» برای سرعت شاد استفاده کرد.
– با اینکه مسئولان درباره امکان پخش زنده این شبکه صحبت کردند اما این امکان هنوز فراهم نشده است.
-فیلمهای آموزشی در برخی مقاطع بهموقع بهروزرسانی نمیشود. برای نمونه از ابتدای سال که دوهفته گذشته است، برای درس ریاضی مقطع هفتم فقط یک درس ارائه شده است. ضمن اینکه این فیلمها بعضا دارای کیفیت مناسب نیستند.
-تعدادی از کلاسها به دلیل تعریفنشدن معلم مربوط، هنوز تشکیل نشده است.
پیام های مردم به خراسان
مخاطبان خراسان هم در پیام های ارسالی خود بارها از مشکلات شاد گلایه کرده اند :
* به عنوان خواننده قدیمی روزنامه خراسان درخواست دارم در صورت امکان قسمتی از روزنامه را برای آموزش دانشآموزان اختصاص بدهید، با این وضعیت برنامه شاد حداقل معلمان بتوانند از این طریق به بچهها کمک کنند.
* مدرسه شبکه آی گپ را اعلام کرده اما پیامها و اخبار را در کانال تلگرام میفرستد؛ آموزش و پرورش شاد را معرفی کرده و مدرسه اسکای روم، اما معلم از واتساپ استفاده میکنه. با این همه بههمریختگی من برای سه تا بچه مدرسهای باید چه کار کنم ؟
* رئیس جمهور چرا فقط سرویس شاد را رایگان کرد اصلابه ذهنش نرسید ما که گوشی نداریم؟
نظرات معلمان درباره شاد
تعدادی از معلمان هم در پاسخ به خراسان درباره مشکلات شاد توضیحاتی ارائه کردند:
* برای من خیلی سخت است که در شاد پیام، فیلم و ویس ارسال کنم. یا فرستاده نمیشود یا دیر ارسال میشود. پیامها یکی در میان میرود و وقت معلم را هم میگیرد.
* بخش های رباتی شاد مثل آزمونها و حضور غیاب، دکوری هستند و کار نمیکنند.
* وقتی میخواهیم از پخش زنده استفاده کنیم و تابلو رو نشون بدیم، نوشتهها برعکس میشه، مجبوریم گوشی را بچرخانیم تا با دوربین پشتگوشی فیلم بگیریم، این جوری هم خودمان صفحه نمایش را نمیبینیم و نمیفهمیم وضعیت تصویر چطور است.
گلایه ها در فضای مجازی
فضای مجازی هم پر است از نقدها و گلایهها درباره شاد. شبکهای که قرار بود با رفع اشکالات گذشته و بهینهسازی نسبت به ماههای قبل، شرایط تحصیل آنلاین را تسهیل کند اما خود به مشکلی بزرگ تبدیل شده و دردسرآفرین بوده است. اینها هم تعدادی از توئیتهای چند روز اخیر درباره شاد است:
* امروز برنامه شاد لایق سه کلمه بود: افتضاح – افتضاح – افتضاح.
* من بدون برنامه شاد شادترم.
* کاربر نمیتونه لایوی را که قبلا اجرا و ذخیره شده موقع پخش استاپ کنه. شاید لازم باشه نُتبرداری کنه.
* نشستم توی کلاس خالی تا به بچههایی که تو شاد هستن درس بدهم، همون شاد که مسئولان اصرار داشتن همه ازش راضی هستن و در تلویزیون هی دربارهاش مصاحبه میکردن، الان هیچی لود نمیکنه. ۳ساعت قراره در مدرسه تلف بشه!
* آقای وزیر سرعت شاد بسیار پایین و لاکپشتی شده. ارسال و بازکردن یک عکس وسط کلاس بیشتر از ۵دقیقه طول میکشه.
حل مشکلات «شاد» نیازمند زمان است
در اینباره «سیدحسن الحسینی» مشاور وزیر آموزش و پرورش و مسئول برنامه شبکه «شاد» هم هرچند از ماهیت شاد دفاع میکند اما به مشکلات آن هم اعتراف میکند. آنچه در ادامه میخوانید بخشهایی از گفتوگوی روز گذشته الحسینی با «الف» است:
* تاکنون ۱۳ هزار مدرسه، ۱۰ میلیون و ۵۷۰ هزار دانشآموز و ۵۵۰ هزار معلم در سامانه شاد تعریف و احراز هویت شدهاند. این آمار موفقیت سیستم شاد را نشان میدهد که توانسته است یک پلتفرم پیامرسان را به یک پلتفرم آموزشی تبدیل کند.
۳.۵ میلیون دانشآموز، محروم از «شاد»
* حدود ۳ و نیم میلیون دانشآموز تجهیزات لازم را برای برقراری ارتباط با سامانه شاد و در نتیجه آموزش ندارند؛ به همین دلیل آموزش و پرورش طرح ترکیبی آموزش مجازی، آموزش تلویزیونی و ارائه بستههای آموزشی را در نظر گرفته است.
مشکلات جدی نسخه وب
* سامانه شاد از هیچ مورد مشابهی کپی نشده و کاملاً داخلی است که این خود مایهافتخار برای کشور است.
* نسخه ios شاد هنوز فعال نشده و به علت تحریمها دچار مشکلات فنی است؛ اما در نسخه وب بهتر عمل شده با اینحال باز هم مشکلات جدی در نسخه وب وجود دارد که حل آنها نیازمند زمان است؛ هماکنون تنها در نسخه آندروید میتوان از تمام امکانات برنامه شاد استفاده کرد. امیدواریم نسخه ویندوز هم تا ۳ یا ۴ ماه آینده مورد بهرهبرداری قرار بگیرد.
* ما دایم در حال توسعه پلتفرم شاد هستیم. به عنوان مثال امکان نمرهدادن کاربران به محتوای تولیدشده بهزودی به امکانات این اپلیکیشن اضافه میشود تا از طریق آن بتوانیم به مطالب موجود در سایت تعالی ببخشیم و سیستمی زنده و پویا داشته باشیم.
پاسخ به اعتراض معلمان ابتدایی درباره ساعات آموزشی
* ما به هیچوجه معلمان را مجبور نکردیم که در ساعاتی خارج از ساعات تعریفشده در این سامانه یا در مدرسه حضور داشته باشند. برای معلمان برنامهریزیهایی صورت گرفته است که مجموع ساعات حضور معلمان در سامانه شاد و در مدرسه بیشتر از ۲۴ ساعت موظفشان نباشد. اگر معلمی بیشتر از این میزان فعالیت میکند به صورت خودخواسته و مازاد است. در نتیجه اگر معلمی تایم صبح در سامانه شاد یا مدرسه فعالیت دارد یا بالعکس، دیگر بعد از ظهر همان روز فعالیت دیگری برای او تعریف نشده و به عبارتی هر معلم در هر روز در یکی از مدارس مجازی یا حضوری فعالیت میکند.
مدیرکل پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش در گفتوگو با خراسان :
ارائه روزانه شکایتها از «شاد» به وزیر آموزش و پرورش
امیدواریم از ۱۵ مهر، شاد بدون اشکال داشته باشیم
ادارهکل ارزیابی عملکرد و پاسخگویی به شکایات وزارت آموزش و پرورش هم یکی از حوزههای وزارتخانه است که به طورمستقیم با مشکلات و گلایههای معلمان و دانشآموزان سر و کار دارد. «زهرا مظفر» مدیرکل این اداره در گفتوگو با خراسان میگوید: درباره مشکلات شاد شکایاتی وجود دارد که بهطور روزانه دریافت و آن را به وزیر آموزش و پرورش و مشاور ایشان (مسئول شبکه شاد) ارائه میکنیم. وی ادامه میدهد :اشکالات شاد نسبت به سال گذشته کمتر شده و قابلیتهای جدیدی هم به آن افزوده شده است، از جمله امکان ارسال تکالیف و برقراری ارتباط دوطرفه (لایو). اومیگوید: در مجموع بیش از ۸۵ درصد انتظاراتی که ما از شاد داشتیم برآورده شده است البته طبیعتا همچنان با مشکلاتی نیز مواجه است.مظفر درباره گلایههای وارده به شاد میافزاید : علاوه بر دریافت شکایات از طریق سامانههای ارتباطی، همکاران ما در تهران و شهرستانها هم بازدیدهای روزانه از برخی مدارس داشتهاند و از نزدیک شرایط را بررسی کردهاند. مشکلات معلمان و مدیران در برگزاری کلاسهای مجازی، اشکالات برنامه شاد و همچنین گلایههای خانوادهها دریافت و گزارش شده است.وی میافزاید : امیدواریم تا دو هفته آینده (نیمه مهرماه) که کار نقل و انتقالات همکاران و همچنین ثبتنام باقی دانشآموزان تکمیل میشود، مشکلات شاد هم رفع شود تا بتوانیم یک شاد بدون اشکال داشته باشیم.