وقتی صحبت از اقدام و تصمیم به بارداری میشود، اولین و مهمترین نکته ای که توجه همه را جلب میکند، سلامت مادر، رژیم غذایی سالم، استراحت و نداشتن استرس است. غافل از این که یک سر قضیه هم به سلامت پدر بستگی دارد. رژیم غذایی سالم، سلامت جنسی، نداشتن بیماری خاص و زمینهای، بخشی از نکاتی است که باید مادران و پدران برای فرزندآوری به آن توجه کنند. در ادامه به مطالبی در این باره اشاره میکنیم.
اگر چه جنین ۹ ماه در رحم مادر رشد میکند و ارتباط خونی نزدیکی با مادر دارد و امکان انتقال آلودگی از مادر به جنین بیشتر است اما نتیجه تحقیقات زیادی نشان میدهد، اگر پدر هم در معرض بعضی از موادشیمیایی قرار بگیرد امکان نقص جنین افزایش می یابد.
ضرورت همراهی پدران در جلسات مشاوره
همان طور که همه می دانیم، بخش زیادی از
ناباروری ها به مشکلات پدران بر می گردد . به همین دلیل بهتر است قبل از اقدام به بارداری حتما با یک متخصص در این زمینه مشورت کنید و پدران هم خود را موظف کنند تا در این جلسات حضور فعال و منظمی داشته باشند و در صورت وجود هر مشکلی برای درمان آن اقدام کنند. از جمله عواملی که بر سلامت و بهداشت باروری مردان تاثیر مستقیم دارد، رژیم غذایی و مصرف دارو است که در ادامه به آن میپردازیم.
داروها و مواد شیمیایی
مصرف برخی از داروها میتواند بر باروری مرد تأثیر منفی بگذارد. توصیه ما در این موارد این است که علاوه بر اینکه هیچ داروی بدون نسخهای را مصرف نمیکنید، در خصوص داروهایی که قبلا برایتان تجویز شده است با پزشک خود صحبت کنید، زیرا بعضی از داروها بر میزان قدرت باروری مردان تأثیر منفی دارد؛ از جمله سایمتیدین، سولفاسالازین و نیتروفورانتوئین که برای درمان زخم معده، مشکلات دستگاه گوارش و عفونتهای مجاری ادرار استفاده میشود. این داروها ممکن است باعث کاهش تولید و تعداد اسپرم شود. استروئیدهایی که برای درمان آسم، آرتریت و عوارض پوستی استفاده میشود، بر باروری مردان تأثیرگذار است. شیمیدرمانی و اشعهدرمانی هم میتواند باعث عقیم شدن مردان یا تغییرات چشمگیری در کیفیت و کمیت اسپرم شود. همچنین برخی مواد مثل آفتکشها، کودهای شیمیایی، سرب، نیکل، جیوه، کروم، اِترهای اتیلن گلیکول، مواد پتروشیمی، بنزن، پرکلرواتیلن یا تشعشع میتواند باعث کاهش کیفیت و کمیت اسپرم و در نتیجه ناباروری یا بروز برخی از نقصهای مادرزادی شود.
نقش تغذیه پدر در باروری
تغذیه مناسب پدر میتواند تأثیر خوبی بر باروری او داشته باشد. دریافت مواد مغذی کافی مانند روی که کمبود آن میتواند باعث کم شدن تعداد اسپرم مرد شود و ممکن است باروری مرد را بهبود دهد. کمبود وزن یا اضافه وزن زیاد میتواند بر باروری مرد تأثیر منفی داشته باشد.
مواد غذایی مانندگوشت تازه، غلات کامل،سبزیجات کامل، غذاهای دریایی، تخممرغ، جگر، قارچ روی و املاح مورد نیاز را دارست
مصرف مکمل در صورت نیاز
بهتر است مردان در دوران پیش از بارداری برای اطمینان از دریافت مواد مغذی و ویتامینهای مناسب از مکملهای باروری مردان استفاده کنند.
مصرف برخی از مواد مثل محصولات دخانی و مواد مخدر میتواند بر باروری مردان تأثیر بگذارد و خطر بروز نقصهای مادرزادی را در جنین افزایش دهد. مصرف سیگار، قلیان یا مواد مخدر هم میتواند کیفیت اسپرمها را کاهش دهد. همچنین ثابت شده است که مصرف ماده مخدر حشیش باعث کاهش کیفیت و تعداد اسپرم میشود. فعالیت بدنی و فکری زیاد و خستگی میتواند در کیفیت اسپرم و در نتیجه باروری مرد تأثیر داشته باشد.
مردان در دورانی که برای بارداری اقدام میکنند، باید استراحت کافی هم داشته باشند.
مراقبت از دستگاه تولید مثل
گرمای جکوزی، سونا، حمام آب داغ طولانیمدت و بیشتر از ۳۰ دقیقه، کیسه آب گرم، پتوی برقی، شلوار و لباسزیر تنگ میتواند باعث گرم شدن بیش از حد بیضهها و در نتیجه کاهش تعداد اسپرم شود. دوچرخهسواری و استفاده از موتورسیکلت به دلیل ایجاد اصطکاک و تکانههای زیاد باعث افزایش دمای بیضهها میشود. پزشکان توصیه میکنند مردی که قصد باردار شدن دارد در طول روز، یک بار بیضههای خود را با آب خنک کند، این کار باعث بهبود تولید اسپرم خواهد شد.