مجله انلاین دوستان : حدود ۴ سال است که هر وقت نام مدرسه های فوتبال را می شنوم یاد حادثه تکان دهنده ای می افتم که هنوز لرزشش را بر دستان و قلمم حس می کنم.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان حدود سال ۹۰ بود که پرونده فساد در مدارس فوتبال باز شد و برخی ها پرده از رابطه کثیف برخی مربیان در مدارس فوتبال برداشتند و این تنها در یکی دو مورد بود که شاید برای ما شناخته شده تر بود و لذا در مقام اثبات هم به جایی نرسید و در نطفه خفه شد.
مربیانی که کودکانی را که با هزار امید و آرزو برای ستاره شدن به مدارس فوتبال آمده بودند تطمیع ،و از آنان علاوه بر پولی که از والدینشان می گرفتند سوء استفاده جنسی می کردند.
پسران خردسالی که آنقدر عشق فوتبال و ستاره شدن و دایی و کریمی و مسی ..… غیره را داشتند و آنقدر آبروی خانواده شان مهم بود که سکوت کردند بارها از خواب ناز با کابوس این مربیان پریدند، سکوت و باز هم سکوت…
توصیف کثیف ترین پرونده فوتبال سخت است و حتی قلم در این راه یاری نمی کند.
سال های سال شنیدیم که پول های گزافی برای اینکه یک بازیکن خردسال را به صورت سفارشی مطرح کنند پرداخت شد، اما آنجا بحث پول بود و اینجا یک دنیا بی اخلاقی…
فصل تابستان آغاز شده و مدارس فوتبال گرمای خاصی دارند و خیل علاقمندان رو به مدارس فوتبال به امید آینده ای درخشان در کلاس مستطیل سبز زیر دست مربیان آموزش می بینند و ما به نفس پاک این موضوع کاری نداریم و مربیان دلسوزی که بازیکنانشان را همانند فرزندانشان دوست دارند بی شمار می شناسیم.
اما امان از مربیانی که می بایستی آینده ورزش این مملکت را بسازند و راحت از فرصت استفاده و امیال شوم و شیطانی خود را به سر انجام می رسانند.
داستان از اینجا آغاز شد …..
یکی از مربیان فوتبال کشورمان از نخستین کسانی بود که پرده از حادثهای شوم در فوتبال پایه ایران برداشت. وی در مصاحبه با یکی از رسانهها مدعی شد ” در برخی مدارس فوتبال تهران از خانوادهها و بچهها سوء استفاده جنسی میکنند، کافی است سری به تپههای داوودیه بزنید متوجه خیلی از چیزها میشوید.
این داستان باورنکردنی ولی تاسفآور را بخوانید تا متوجه وضعیت کثیف در برخی از مدارس فوتبال ایران گردید.
سال پیش فردی با ساک ورزشی که متعلق به یکی از باشگاهها بود در خیابان منیریه قدم میزد. یک بچه که ذوق زده شده بود به او میگوید من میخواهم تست دهم. آن فرد هم ساعت و محل قرار را مشخص میکند. قراری که منجر به تجاوز میشود. فرد مزبور با ترساندن آن کودک از او میخواهد دوستانش را به وی معرفی کند. او با همین روش به چهار نفر تجاوز کرد. این موارد گوشههایی از تجاوز جنسی در فوتبال پایه ایران است.
*** سوءاستفاده مالی
البته برخی از سوء استفادههای مالی نیز در فوتبال پایه به بدنه نحیف بازیکنسازی در کشورمان آسیب جدی وارد کرده است. نکته تأسفبار این است که برخی باشگاههای سرشناس نیز برخی اقدامات حاشیهای را در این باره انجام دادهاند.
محتوای بسیاری از آکادمیهای فوتبال، یک زمین است که برای مدتی محدود اجاره شده، امکانات جانبی خاصی هم ندارد. از دوش و سرویس بهداشتی مناسب هم خبری نیست. اگر در پلاکاردهای تبلیغاتی وعده استفاده از مربیان سرشناس را دادهاند، در عمل از آن مربیان نامدار خبری نمیشود. این مسائل نه فقط در مدارس فوتبال کمتر شناخته شده، بلکه در باشگاههای سرشناس نیز دیده میشود.
کار تا جایی پیش رفت که چند سال قبل رئیس وقت کمیته یکی از باشگاههای مطرح پایتخت تهدید کرد که اگر با رشوهخواری در این باشگاه برخورد نشود، استعفا خواهد داد.
او در مصاحبه با یکی از خبرگزاریها گفته بود: «۱۲ بازیکن تیمهای پایه ما برای حضور در لیست تیم به مدیر آکادمی پول دادهاند.»
وی تصریح کرد: پدران و مادران برخی از این بازیکنان با ارائه مدارک به باشگاه، پرداخت مبلغ میلیونی برای جذب فرزندشان در باشگاه را تأیید کردهاند. از یک بازیکن به بهانه خریدن مکمل غذایی هفت میلیون تومان گرفته شده در حالی که یکی از مربیان در گزارش خود آورده که حتی آب هم سر تمرین نبوده و یک روز مجبور شدند از سطل زباله بطری پیدا کنند تا از این طریق به بچههای مردم آب دهند.
*** فسادهای اداری و مدیریتی
در چند سال اخیر فوتبال کشور درگیر مباحث دلالی و ناداوری در این رشته ورزشی است و گمانهزنیهای بسیاری در مورد وجود فساد در فوتبال کشور از طرف برخی چهرههای ورزشی و غیرورزشی زده میشود اما هرگز شاهد تأییدیه یا تکذیبیهای از سوی مسئولان نبودیم..
در این میان برخی دست اندرکاران ورزش پرهیجان فوتبال در ۲ سال اخیر از شدت یافتن فساد حاکم بر این رشته پرده برداشته و تلویحاً خواستار تشکیل کمیتهای برای ریشهیابی فساد و برخورد با این پدیده شدند. به موازات این موضوع برخی نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی نیز به این ماجرا ورود کردند و خواهان تشکیل کمیتهای برای بررسی آنچه که از آن به عنوان فساد در فوتبال یاد میشد، شدند.
اوایل مهر ماه سال ۱۳۹۲ بعد از اتفاقات بازی پرسپولیس و سپاهان در لیگ سیزدهم، مجلس شورای اسلامی به اتفاقات فوتبال ایران ورود و مسئولیت پرونده را نه به فراکسیون ورزش که به کمیسیون اصل ۹۰ واگذار کرد. حال با نهایی شدن گزارش کمیته تحقیق و تفحص مجلس شورای اسلامی از فوتبال کشور تنها یک گام تا قرائت آن در صحن علنی مجلس باقی مانده است.
گزارش کمیته ویژه مجلس نشان میدهد زوایای فساد در فوتبال ایران صرفاً به مستطیل سبز و ساختمان فدراسیون محدود نیست و جای پای خیلیها از جمله رسانههای زرد و برخی قهوهخانهدارهای تهرانی و جمعی از مربیان و داوران و دلالان فوتبال در آن به وضوح دیده میشود.
در این راستا رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی گفت: در گزارش این کمیسیون در خصوص فساد در فوتبال افراد مشهور و سرشناسی وجود دارد.
محمدعلی پورمختار رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی با بیان این که اصل وجود فساد در فوتبال محرز شده است، تصریح کرد: این فساد الزاماً مالی نبوده و سوءاستفادهها و فرارهای مالیاتی بخشی از گزارش ما را شکل میدهد.
البته علاوه بر این مسائل باید از سلیقهای بودن آییننامههای فدراسیون فوتبال، مغایرت آن با اساسنامههای مورد تأیید فیفا و هیئت دولت، دادن اختیارات ویژه غیرقانونی به کمیته استیناف و کمیته انضباطی برای صدور حکم، انتصاب افراد سیاسی بدون صلاحیت و تجربه مدیریت و بیارتباط با فوتبال به عنوان مدیرعامل باشگاههای ورزشی و برخی مسئولیتهای مربوط به این حوزه، نبود شفافیت مالی در باشگاههای فوتبال و هزینه کردن بیش از هزار میلیارد تومان از بیت المال برای تأمین هزینه باشگاههای لیگ برتر و دسته اول، ۲۵ میلیارد فرار مالیاتی بین سالهای ۹۱ تا ۹۳ توسط اهالی این رشته ورزشی، باطل بودن قطعی ۶۹ کارت معافیت از خدمت مقدس سربازی بازیکنان فوتبال، ۱۸۸ سفر غیرضروری رئیس و ۲۱۸ سفر غیرضروری دبیر فدراسیون، وجود ۱۰۰ مدرسه فوتبال غیرقانونی از دیگر تخلفات ذکر شده در گزارش کمیسیون اصل نود مجلس مبنی بر فساد در فوتبال نام برد.
مصطفی افضلیفرد عضو کمیسیون اصل ۹۰ کشورمان نیز شروع وقوع این فسادها را مربوط به دولت هشتم دانسته و از ادامه آن در دولتهای نهم، دهم و یازدهم خبر داده است.
وی با تأکید بر این که انتظار از وزیر ورزش در این باره بیشتر بود، اظهار کرد: البته با توجه به مذاکرات متعددی که با وزیر ورزش داشتیم او هم در این حوزهها حساسیت دارد، اما وزارت ورزش و جوانان باید اثرات وجودی را بر فدراسیون فوتبال اعمال کند، یعنی نقشی که قانون برعهده این بخش گذاشته و نظارت به خوبی اعمال نشده، انتظار این است وزیر ورزش به این نکته بیشتر دقت و توجه کند و به سمت راهکارهایی برود که بتواند نظارت را نهادینه کند.
این نماینده همچنین اضافه کرد: بخشی از این ماجرا بستگی به نظر قوه قضاییه دارد چون باید با تصمیمگیری حکم صادر کند. بخشی هم به طور رسمی به سازمانهای مسئول از جمله وزارت ورزش ارسال میشود.
به نظر میآید اگر بخواهیم از تداوم فساد جلوگیری کنیم باید هم دست به اصلاح ساختار زده شود و هم به اعمال نظارت بیشتر اقدام کنیم. جایی هم که مربوط به ضعف و عملکرد نامطلوب مدیریتهاست باید حکم جابهجایی اعلام شود.
** پرونده فساد به قوه قضاییه ارجاع میشود
در این میان غلامحسین محسنیاژهای سخنگوی قوه قضاییه در هشتادمین نشست خبری خود درباره تخلفات گسترده در فدراسیون فوتبال و سفرهای غیرضروری که انجام میشود، اظهار داشت: چنانچه دستگاههای نظارتی در این ارتباط به جرم رسیده و موضوع را به دستگاه قضایی بفرستند، طبیعتاً قوه قضاییه ورود کرده و رسیدگی میکند.
** هیچ فسادی در فوتبال نیست
رئیس فدراسیون فوتبال با اشاره به گزارش سخنگوی کمیسیون اصل ۹۰ مجلس درباره پرونده فساد در فوتبال گفت: هیچ فسادی در فوتبال وجود ندارد. او همچنین تعداد سفرهای خارجیاش را نیز بسیار کمتر از ۱۸۸ سفر اعلام کرد.
محمود اسلامیان نایب رئیس اول فدراسیون فوتبال هم اظهار داشت: هرکس هر سندی درباره فساد و تخلف مالی در فوتبال و فدراسیون فوتبال دارد به مراجع قضایی ارائه کند تا در آن جا رسیدگی شود. پروندههای قضایی و مالی خیلی بزرگتری در کشور از سوی دستگاه قضایی رسیدگی شده و موضوعات مالی فدراسیون خیلی بزرگ نیست که رسیدگی نشود.
و اما برخی افراد مطلع نیز در این باره اظهار نظر کردند:
روشن: هزینه آکادمیها از راههای غیرقانونی تأمین میشود
کارشناس فوتبال در خصوص سوءاستفاده جنسی در مدارس فوتبال گفت: این موضوع چند وقتی است که در جامعه فوتبال رواج یافته است.
حسن روشن در گفت و گو با خبرنگار حوزه فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران جوان افزود: به هر حال سوءاستفاده جنسی چند سالی است که در مدارس فوتبال رخ میدهد و مسئولان باید تدبیری در این خصوص بیاندیشند.
روشن در ادامه عنوان کرد: یک شخصی مدرسه فوتبالی در یکی از شهرهای شمالی تأسیس کرده بود و نونهالان را به کمپی در تهران میآورد. در زمان مسئولیتم در آکادمی فوتبال باشگاه استقلال به این قضیه اعتراض کردم. من به مسئول مدرسه فوتبال مدنظر گفتم که اقدامش درست نبوده و بچههای زیر ۱۳ سال را دیگر به باشگاه استقلال نیاورد.
وی تصریح کرد: مدیرعامل و معاون ورزشی تیم فوتبال استقلال در زمانی که این تیم دچار مشکلات مالی بود به مدیر آکادمی فوتبال گفته بودند که از جیب خودش باید پول خرج کند. همین امر باعث شد که مدیر آکادمی باشگاه استقلال از راههای غیرقانونی هزینه آکادمی را تأمین کند.
وی در ادامه عنوان کرد: شخصی به نام ش. ل که در آکادمی استقلال مسئولیت داشت، بازیکنان نونهال را به خانهاش میبرد و از آنها نگهداری میکرد. به هر حال شایعههایی در آن زمان در خصوص سوءاستفادههای جنسی به وجود آمد. در حال حاضر مقررات جدیدی در آکادمی استقلال حاکم شده است.
روشن عنوان کرد: معتقدم که انتقال بازیکن از شهری به شهر دیگر باید در سن ۱۵، ۱۶ سال صورت بگیرد و در سنین پایین نباید این امر انجام شود چرا که پانسیونها و اماکن اقامتی بازیکنان تحت نظارت و کنترل مسئولان نیست.
کارشناس فوتبال تصریح کرد: مدارس فوتبال مهمترین بخشی که باید کنترل شود. من در زمانی که در یکی از مدارس فوتبال انگلیس دوره میدیدم، شاهد بودم که فوتبالیستهای نونهال در پانسیونهای تحت کنترل پلیس نگهداری میشوند و مدارس فوتبال انگلیس مسئولیت نگهداری فوتبالیستهای نونهال را برعهده ندارند.
روشن بیان کرد: کمیسیون اصل ۹۰ اقدام خوبی انجام داده که مسائل و مشکلات آکادمیهای فوتبال را بررسی میکند. معتقدم تعلیم و تربیت نونهالان باید سرلوحه آکادمیهای فوتبال باشد. متأسفانه ما معضل تعلیم را حل کردیم اما نتوانستیم فوتبالیستها را تربیت کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: امیدوارم خانوادهها، بچههایشان را در اماکنی که صلاحیت دارند، ثبت نام کنند.
فریاد شیران: اکثر مدارس فوتبال سو استفاده مالی و جنسی از نونهالان میکنند
کارشناسان فوتبال در خصوص سو استفاده جنسی در مدارس فوتبال گفت: باشگاههای فوتبال به علت مشکلات مالی تمایلی به اداره مدارس فوتبال ندارند بر این اساس مدارس فوتبال ما هویت ندارند.
ناصر فریاد شیران در گفتگو با خبرنگار فوتبال و فوتسال گروه ورزشی باشگاه خبرنگاران افزود: هزینههای مدارس فوتبال از جمله اجاره زمین، حقوق مربیان، هزینه تبلیغات در روزنامهها معلوم نیست که از چه منبعی تامین میشود و سواستفاده جنسی از اینجا شروع میشود.
فریاد شیران در ادامه عنوان کرد: طبق فرم پر شده در حدود ۹۰ درصد مدارس فوتبال از نونهالان سو استفاده مالی و جنسی میکنند.
فریاد شیران تصریح کرد: هیئتهای فوتبال استانها نظارت مستمر روی مدارس فوتبال انجام نمیدهند فدراسیون فوتبال هم تمرکزش بر روی کیروش و تیم ملی است.
علیپور و عزیز محمدی در سالهای گذشته بر روی آکادمیهای فوتبال نظارت داشتند و با اشخاص مختلف برخورد شدیدی میکردند، اما اکنون این نظارت صورت نمیگیرد.
کارشناسان فوتبال عنوان کرد: در یک باشگاه یک لیدر به ۳ نفر تجاوز کرد، اما محمدزاده در مقطعی که کمیته انضباطی باشگاه استقلال بود با فرد متخلف برخورد نکرد پس چه انتظاری داریم که الان این شخص به عنوان رئیس کمیته اخلاق با این قضیه برخورد کند.
فریاد شیران بیان کرد: هیچ گونه نظارتی بر روی مدارس فوتبال نمیشود و مدیران این مراکز هر کاری که دلشان میخواهد انجام میدهند.
کارشناس فوتبال درباره بررسی پرونده سو استفادههای جنسی در کمیسیون اصل ۹۰ گفت: اقدام کمیسیون اصل ۹۰ در بررسی این پرونده خوب بوده، اما برخوردها شدید و جدی نبوده است همچنین کمیته اخلاق فدراسیون فوتبال صلاحیت و قدرت گذشته را ندارد تا با معضلات اخلاقی مدارس فوتبال برخورد شدید کند.
وی تصریح کرد: به نظرم برخوردها با استفادههای جنسی در مدارس فوتبال باید طوری باشد که کسی جرات نکند کارهای غیراخلاقی انجام دهد.
فریاد شیران در پایان خاطر نشان کرد: معتقدم نام مربی که اعمال غیراخلاقی در مدارس فوتبال انجام می دهند باید اعلام شود.
در این فوتبال بازی های کثیف زیاد دیدیم اما این بار این بازی نیست پای آبروی یک ورزش و یک مملکت و خیلی های دیگر درمیان است نگذارید آنهایی که خود آن سوی مرزها در لجن و کثافت زندگی می کنند برای ما تیتر بزنند که “هیس! پسر ها فریاد نمی زنند”
راستی پرونده فساد در فوتبال کجاست؟ چرا گزارش قرائت نشد؟ مقصر اصلی چه کسانی بودند؟ پول ها کجا و بین چه کسانی تقسیم شد؟ سفر ها چطور ؟
مطمئن باشید این پرونده هنوز باز است اگر کسی به آن نمی پردازد دلیل بر پایان این کثافت کاری ها در فوتبال نیست.
اما این پرونده هم شاید به جایی برسد که مانند پرونده فساد بایکوت شود و یا اینکه خیلی ها زحمت خواندنش را به خودشان ندهند اما قربانیان این رفتار پلید همشهری ها و هم وطنان ما هستند نکند این را نیز فراموش کنیم.