نشنال پست در گزارشی پرواز جنگنده های روسی از پایگاه همدان و هدف قرار دادن داعشی را یک تحقیر بزرگ برای امریکا عنوان کرد …
پایگاه اینترنتی نشنال پست در گزارشی به قلم “الی لِیک” نوشت: “جان کری،” وزیر امور خارجه آمریکا، تمام سال گذشته را صرف مذاکره با روسیه کرد تا با همکاری واشینگتن- مسکو راه حلی برای پایان دادن به بحران داخلی سوریه بیابند. کری در جریان مذاکرات با “سرگئی لاوروف،” وزیر خارجه روسیه، فریب همتای خود را خورد و سیاستمداری احمق به نظر آمد. این مذاکرات و همکاریهای کری با لاوروف هیچ سودی با خود به همراه نداشت.
تحقیر شدن جان کری مقابل روسیه زمانی آشکار شد که مقامات روس روز سهشنبه اعلام کردند جنگندههای خود را از پایگاه “نوژه” در همدان ایران به پرواز درآورده و مواضع تروریستها را در سوریه هدف بمباران قرار دادهاند.
نشنال پست در ادامه این گزارش نوشت: این جدیدترین مورد از تحقیر و سرافکندگی جان کری در عرصه بینالمللی به حساب میآید. به محض آنکه توافق هستهای ایران ژوئیه گذشته به امضا رسید، تهران- مسکو همکاریهای وسیعی را در حفظ دولت “بشار اسد،” رئیس جمهور روسیه، آغاز کردند. هر دو کشور خواستار پابرجا ماندن دولت اسد هستند و در حالیکه جان کری برای برگزاری مذاکرات صلح ژنو مشغول رایزنی است، روسیه پایگاههای هوایی در سوریه مستقر میکند و با بهرهگیری از همکاریهای ایران بر شدت بمباران مواضع نیروهای شورشی در سوریه افزوده است.
آغاز همکاریهای نظامی ایران و روسیه در سوریه با هدف بمباران مواضع شورشیان این کشور و داعش همراه شد. هواپیماهای روسیه در ماه ژوئن، مخالفان بشار اسد که از سوی آمریکا و انگلیس حمایت میشدند را در مرز سوریه بمباران کردند.
اما شنیدن این ادعا که هواپیماهای روسیه از خاک ایران برخاستهاند و اهدافی را در سوریه مورد حمله قرار دادند، بیش از همه برای کری سنگین بود. همین یک سال پیش بود که کری در گفتگو با “جفری گلدبرگ،” روزنامهنگار مجله آتلانتیک، مدعی شده بود “محمدجواد ظریف،” وزیر خارجه ایران، به وی اطمینان داده است پس از اجرایی شدن برجام از این قدرت برخوردار است تا با آمریکا درباره حل تنشهای منطقه همکاری مستقیم داشته باشد.
آنچه واضح است این است که ایران نمیتواند به همکاریهای خود با روسیه درمورد حل مشکلات منطقهای خاتمه دهد. علاوه بر آن، ایران به بازداشت اتباع آمریکایی با دوملیت، آزمایش موشکی و تهدید دوستان و متحدان آمریکا ادامه میدهد. ماجرای پرواز جنگندههای روسی از ایران موضوع عجیب و تازهای نبود زیرا موسسه آمریکایی “کریتیکال تریت پراجکت،” که عملکردی نظارتی دارد، دسامبر گذشته (آذر ۹۴) ادعا کرده بود در یکی از پایگاههای ایرانی جنگندههای روسی مشاهده شده است. سهشنبه همین هفته بود که روسیه حضور نظامی خود را در پایگاه ایرانی نوژه رسما اعلام کرد. بمبافکنهای “توپولف ۲۲ ام۳ ” و جنگندههای”سوخو ۳۴” از پایگاه نوژه همدان عملیاتی را در سوریه برنامهریزی کردند. هیچکدام از این مسائل موجب نشد جان کری دست از جستجو برای یافتن راه حل خاتمه دادن به بحران سوریه بردارد. او باید از ماجراهای پیش آمده درسهای زیادی بگیرد. نخست، کری نیاز دارد از تمرکز بر روی محمدجواد ظریف و “حسن روحانی،” رئیس جمهور ایران، به عنوان دو چهره میانهروی ایران دست برداشته و تمام توان و قدرت خود را بر روی اصولگرایان این کشور متمرکز کند. کری باید از حضور جنگندههای روسیه در ایران و بمباران آنها در خاک سوریه به نفع خود بهره ببرد به اینصورت که مذاکرهکنندگان قدیمی را تضعیف کرده و آنها را علیه دیگری تحریک کند.
نشنال پست در ادامه مدعی شد: کری باید سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل ایراد کند و طی آن بابت اینکه ایران از ترس مفرط خود نسبت به امپریالیسم دست کشیده است، به این کشور تبریک بگوید. کری باید به ایران تبریک بگوید که در نهایت اهمیت یک همکاری نزدیک با قدرتهای برتر نظامی را درک کرده است. وزارت خارجه امریکا میتواند متونی فارسی تهیه کند که در آن به قراردادهای گلستان و ترکمنچای در قرن ۱۹ میلادی اشاره شده باشد. به این ترتیب دوران استعمارطلبی روسیه در ایران بار دیگر مرور خواهد شد.
مقامات آمریکایی باید به ایران یادآوری کنند، روسیه ممکن است در هر لحظهای، یک تفاهم نظامی مشترک با آمریکا امضا کند. این موضوع خیلی دور از ذهن نیست زیرا روسیه در ماه ژوئن چنین تفاهمنامهای درباره سوریه با اسرائیل امضا کرده بود.
نکته حائز اهمیت این است که جان کری نیاز ندارد در رفتار دیپلماتیک خود تغییری بوجود آورد. او میتواند همچنان به تلاشهای هر روزه خود برای همراه کردن روسیه با آمریکا درمورد حل بحران سوریه ادامه دهد. اگر وی موفق شود، آمریکا به طور مستقیم در روابط نزدیک روسیه و ایران نفوذ خواهد کرد و موجب بروز اختلافاتی سیاسی در ایران میشود. برنامه کنونی کری حتی میتواند به پایان جنگ در سوریه نیز منتهی شود.
ادعاهای این وبسایت در حالی مطرح میشود که علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی، دیروز قرار گرفتن پایگاه نظامی در اختیار روسیه را تکذیب کرد.